İnşaat Malzemeleri Fiyatındaki Artış Konut Fiyatlarını Uçurdu

İnşaat Malzemeleri Fiyatındaki Artış Konut Fiyatlarını Uçurdu

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, inşaat malzemeleri fiyatındaki fahiş artış nedeniyle halkın konut alamaz hale geldiğini ifade etti.

A+A-

Son birkaç yılda inşaat malzemelerinin fiyatının ciddi anlamda arttığını, müteahhitlerin uygun fiyata konut inşa edemediğini belirten Değirmenci, inşaat sektöründe anlam veremedikleri bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Müteahhitlerin daire satamamaktan, vatandaşların ise alamamaktan şikâyetçi olduğunu vurgulayan Değirmenci, hem emlak hem de inşaat sektörünün durma noktasına geldiğine işaret etti. Bir an önce konutta ve inşaat malzemelerinde ciddi şekilde KDV indiriminin yapılması gerektiğini söyleyen Değirmenci, yetkililere çağrıda bulundu. Batman’da kısa zaman içerisinde ev kiralarının 4 bin lira, 160 metrekarelik daire satış fiyatlarının ise 500 bin liradan 1 milyon 700 bin liraya kadar çıktığını aktardı.

“NE DÖVİZ NE DE ALTIN İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ ARTIŞ GİBİ YÜKSELMEDİ”

Şu anda piyasada konut satılamadığını belirten Değirmenci, “Müteahhitler çok zor durumdadır. 160 metrekarelik bir konut fiyatı, 500 bin liradan bir milyon 700 liraya kadar yükselmiş durumda. Ham malzeme olmadığı için ve fabrikalar yeteri kadar çalışmadığından dolayı inşaat malzemelerinin fiyatı yüzde 500’e kadar çıktı. Bir torba çimento fiyatı 18 liradan, 57 liraya kadar çıktı. Kireç fiyatı ortalama 4-5 liraydı, 20 liranın üstüne çıktı. Demir hakeza. Demirin de fiyatı 3 buçuk liradan 12 liranın üstüne çıkmış durumda. Her şey yüzde 400 olmuş. Yüzde 400 ne döviz ne de altın yükseldi. Bu fiyatlar neden böyle yükseliyor?” dedi.

“MÜTEAHHİTLER DAİRELERİNİ SATAMAMAKTAN, VATANDAŞLAR ALAMAMAKTAN ŞİKÂYETÇİ”

Müteahhitlerin dairelerini satamadığını, vatandaşların da fahiş artış nedeniyle konut alamadığını ifade eden Değirmenci, şöyle devam etti: “Bir dairenin maliyeti şu anda ortalama 450 bin liranın üstüne çıkmış. Arsayla beraber bu maliyet 900 bin liranın üzerinde. Bu şekilde hem müteahhitler mağdurdur, dairelerini satamıyor hem de vatandaşlar mağdurdur. Vatandaşlar daire alamıyor. Batman’da kiralık daire fiyatı 4 bin liranın üzerine çıkmış durumda. Daire fiyatı da aşağı yukarı ortalama bir buçuk milyon civarı gidip geliyor.”

“VATANDAŞLAR UCUZ KONUT BULAMIYOR”

Ciddi mağduriyetlerin yaşandığını vurgulayan Değirmenci, “Vatandaşlar kesinlikle ucuz konut bulamıyor. Ucuz kira da bulamıyorlar. İnşaat maliyeti öyle fahiş bir fiyata çıkmış ki ne kiracı daireye girebiliyor ne de alıcılar daire alabiliyor. Bir asgari ücretli nasıl 4 bin liranın üstündeki kiraya girebilecek? Piyasada gerçekten bir mağduriyet var.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.