İnşaat Malzemecilerinin Tahsilat Sıkıntısı Devam Ediyor

İnşaat Malzemecilerinin Tahsilat Sıkıntısı Devam Ediyor

İnşaat sektöründe talep düşüşü ve nakit sıkıntısı nedeniyle inşaat malzemeleri sanayideki tahsilat sıkıntısı da devam ediyor. Türkiye İMSAD başkanı Ferdi Erdoğan, "İş yapıyoruz ama para alamıyoruz" dedi.

A+A-

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen “Gündem Buluşmaları” toplantısında yapılan değerlendirmeye göre, sektörde “yeni siparişler”deki düşüş trendinin devam ediyor olması yılın kalanına ilişkin beklentileri zayıflatıyor.

Toplantıda konuşan İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, “İnşaat malzemeleri sanayide en kötü durumda olan herhalde tahsilat hızı. Tahsilat endeksi 100 baz puan üzerinden 30’lara düştü. İş yapıyoruz ama para alamıyoruz. Şu anda inşaat malzemeleri sanayi sektörü bağış yapar noktada hayatını sürdürmeye çalışıyor. Başta kamu alacakları olmak üzere bunun hızlıca düzelmesi gerekiyor” dedi.

YÜZDE 45 CİVARINDA MALİYET ARTIŞI VAR

Maliyet artışlarının talep darlığı nedeniyle fiyatlara yansıtılamamasının sanayiciyi zorlayan bir diğer unsur olduğunu belirten Erdoğan, “Doğalgaz arttı, ithal girdi arttı, işçilik arttı, dolayısıyla maliyetler arttı. Bunların hepsi birbirini tetikleye tetikleye… bu sektör enerji yoğun da bir sektör olduğu için (2018’de) yüzde 45’e yakın bir maliyet artışı var. Fiyatlara ise maximum yüzde 25’i yansıyabildi” diye konuştu.

Erdoğan, bu yılın ilk beş ayında da yüzde 15 civarı maliyet artışının daha söz konusu olduğunu belirterek, “Dolayısıyla 2018 başından bu yana toplam maliyet artışı yüzde 60-70’i bulmuştur. Fiyatlara ise ancak yüzde 25-30’u yansıyabildi. Çünkü talep yok” dedi.

İMSAD Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel de, son birkaç çeyrektir inşaat sektörünün kendi iç sorunları nedeniyle ekonomideki daralmadan çok daha yüksek bir daralma gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.