İnşaat Maliyetlerindeki Artış Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

İnşaat Maliyetlerindeki Artış Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Son dönemlerde inşaat maliyetlerindeki durdurulamaz artış konut sektörünü nasıl etkileyecek? Konut fiyatları artmaya devam edecek mi? Sektörüneler bekliyor?

A+A-

Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Bader Arslan, bugün kaleme aldığı yazısında konut fiyatlarında yaşanan artışları yazdı. 

Son zamanlarda inşaat sektöründeki zamlar ve bu nedenle artan ev fiyatları gündemden düşmüyor. Sektör temsilcileri konut fiyatlarının daha da artacağına dikkat çekerek, inşaat malzemeleri fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirtiyor. 

H. Bader Arslan, yazısına, "Bu ayın en kritik haftasına giriyoruz. Martta ekonominin rotasını belirlemesini beklediğimiz üç faktör var: Rusya-Ukrayna gerginliği, FED’in faiz kararı ve içeride Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz kararı. Bunlardan ikisi bu hafta netleşecek" ifadelerini kullanarak başladı. 

Geçtiğimiz hafta inşaat maliyet endeksinin, bir önceki ayla kıyaslandığında yüzde 15,2; 2020'yle kıyaslandığında ise yüzde 79,9 yükseliş göstererek 464,6 olduğunu belirten H. Bader Arslan, "Bu veri, marta değil ocak ayına ait. Yani henüz ortada bir savaşın olmadığı, emtia fiyatlarındaki son sıçramaların yaşanmadığı bir dönem. Son haftalarda demir, cam, çimento, plastik, seramik fiyatları tarihi zirvelerini sürekli yeniliyor. Diğer yandan kur tarafında da yükseliş izliyoruz. Bu nedenle, şubat ve mart verilerinde maliyetlerdeki hızlı yükselişin devam ettiğini göreceğiz" diye konuştu. 

Konut fiyatlarında yaşanan yükselişlere de değinen Arslan, maliyetlerde görülen yükselişin, yeni inşa edilen ev fiyatlarını da benzer oranda etkilediğini belirtti. Arslan, şunları söyledi:

"Maliyetlerdeki artış, yeni yapılan konut fiyatlarına da benzer oranda yansıyor. Maliyet endeksi, konut fiyat endeksinden bir ay önde gidiyor. Bu hafta ocak ayı konut fiyat endeksi açıklandığında, benzer bir artışa şahit olacağız. Ancak, şubat ve mart fiyatları daha yüksek gelecektir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.