İnşaat Maliyetleri Düşerse Konut Fiyatlarında Kalıcı Bir Sabitlenme Olabilir

İnşaat Maliyetleri Düşerse Konut Fiyatlarında Kalıcı Bir Sabitlenme Olabilir

Sektör temsilcileri, döviz kurunun belli bir seviyede sabitlenip, inşaat maliyetlerinin düşmesiyle fiyatlarda da kalıcı bir sabitlenmenin yaşanabileceğini ifade ettiler.

A+A-

İstanbul’da kiralık daire fiyatlarının son bir yılda yüzde 200 arttığı bilgisini veren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, konut kira fiyatlarının azalan talebin de etkisiyle gelecek seneden itibaren bir miktar düşmeye başlayacağını tahmin ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Tahminlerimiz, kiraların gelecek yıldan itibaren düşmesi yönünde. Eylül, ekim, kasım aylarında üniversite öğrencilerinin etkisiyle talep oluşacaktır, fiyatlar oynayabilir ama önümüzdeki yıl kira bedellerinde yüzde 25-30 oranlarında bir düşüş bekliyoruz. Ancak bu düşüş, son bir yılda yüzde 200 artan fiyatlar karşısında oldukça sınırlı kalmış olacak.”

Konut fiyatları neden yüksek?

Sektör temsilcilerine göre, fiyatlardaki artışın temel nedenlerinden biri olan arz eksikliği giderilmeden, talebe yetecek arza ulaşılmadan fiyatlar artmaya devam edecek.

Ancak yeni binaların inşa edilmesi de inşaat maliyetlerindeki rekor artışların sürmesi sorunuyla karşı karşıya.

TÜİK’in açıkladığı İnşaat Maliyet Endeksi Haziran 2022 verilerine göre, inşaat maliyetleri haziranda yüzde 3.47, yıllık bazda ise yüzde 106.87 artarak yeni bir rekor kırdı.

Döviz kurunun belli bir seviyede sabitlenip, inşaat maliyetlerinin düşmesiyle fiyatlarda da kalıcı bir sabitlenmenin yaşanabileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, fiyatlardaki düşüş için ise müteahhitlerin önünü görmeye, öngörülebilir bütçe yapabilmesine ve üretime geçmelerine bağlı olduğunu vurguluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.