İnşaat İşçilerinin Maaşları Doktorları Solladı!

İnşaat İşçilerinin Maaşları Doktorları Solladı!

İnşaat sektöründe kalifiye eleman bulma sorunu devam ediyor. Mesleklerin maaşları doktorları ve mimarları bile sollayacak seviyelere ulaşmış durumda. Bu durum, sektörde dengesizliğe ve maliyet artışına neden oluyor

A+A-

İnşaat sektörü, son yıllarda maliyeti en çok artan sektörlerden biri haline geldi. Bu durumun vatandaşa da yansımaları oldu; konut fiyatları tavan yaparken satışlarda azalma yaşandı. Ancak, inşaat sektörünün karşılaştığı bir başka sorun da var: Kalifiye eleman bulunamıyor. Sektör temsilcileri, kaynakçı, sıvacı, demirci ve operatör gibi ara elemanları bulmakta zorlandıklarını dile getiriyor. Ayıder Başkan Yardımcısı Ahmet Erkutoğlu, bir inşaat kalfasına iş verdiklerini ancak kalfanın ekibini bulamadıklarını belirtti. Erkutoğlu, "Bugün bir inşaat kalfasının maaşı 80-100 bin lira, demirci ustasının maaşı 70-80 bin lira veya kepçe operatörü maaşının 100 bin, 150 bin, 200 bin bandına gelmişken orada çalışan bir üniversite mezunu şantiye şefi veya bir mimar 40 bin lirayla 60 bin lira arasında maaş alabiliyor. Bir dengesizlik var" dedi.

ELEMAN BULUNAMIYOR

Sıvacı, demirci, kaynakçı gibi mesleklerin maaşları, pilotları, doktorları ve mimarları sollayacak seviyelere yükseldi, ancak sektör kısır bir döngüye girdi. Müteahhit Murat Çevik, '150 bin liraya kadar çıktık. Bir tane kaynakçı bulamıyoruz' diyerek sıkıntıları dile getirdi. Pendik'te yeni bir projeye başlayan Çevik, 9 milyon TL'yi hafriyat dökmek için gözden çıkardığını ancak hafriyatçı dahi bulamadığını ifade etti. Çevik, "Ne kalfa bulabiliyoruz, ne inşaat işçilerini bulabiliyoruz. Zor durumdayız" şeklinde konuştu. Erkutoğlu, ustaların döviz bazında maaş almak istemesi nedeniyle yurt dışını tercih ettiğini ve bu durumun Türkiye'deki işleri zorlaştırdığını savundu. Kalifiye eleman konusundaki sıkıntılar, bu elemanların maaşlarını da artırıyor ve böylece maliyetler daha da yükseliyor. Ancak, bu artan maliyetlerin faturası yine tüketiciye yansıyor. Zaten yüksek olan konut fiyatları, yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha da artıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.