İnciraltı’nda 10 Milyar Dolarlık Yatırım Potansiyeli Var!

İnciraltı’nda 10 Milyar Dolarlık Yatırım Potansiyeli Var!

İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut İnciraltı’nın şu an atıl durumda olduğunu ama planların onaylanması halinde 10 milyar dolarlık yabancı sermaye çekeceğini ve İzmir’in parlayan yıldızı olacağını söyledi.

A+A-

Geçmiş yıllarda pazarlarda Balçova-inciraltı’nın salatalığı, domatesi satılırdı. Sonraki yıllarda çiçek yetiştiriciliği ile şehre ekonomik kazanç oluşturmaya devam etti. İzmir’in en değerli alanlarından biri olan İnciraltı, uzun yıllardır beklediği planlara nihayet ulaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen planlama süreci tamamlanıp yapılaşmaya başladığında inşaat sektörünün gözdesi olacak olan İnciraltı kentin nitelikli konut ihtiyacını da karşılayacak. Turizm ve sağlık başta olmak üzere birçok sektör için büyük bir fırsat olan İnciraltı 10 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli barındırıyor.

30 yıl önce Çeşme otobanı ile ikiye bölünen İnciraltı, Bahçelerarası sularının borlanmaya başlaması ile tarım vasfını yitirmeye başladı. Son yılarda yer altından ilerleyen Narlıdere metro inşaatı ile teleferik dağından gelen suyun tamamen bitmesi sonucunda sularda şiddetli derecede tuzlanma oluştu ve tarım vasfını tamamen yitirdi.

Uzun zamandır planlama sorunu yaşayan İnciraltı İzmir için önemli bir ekonomik değer oluşturabilecek potansiyeldeyken, katma değeri düşük işletmelerle (düğün salonu, mangalcı, nargile bahçesi vb.) dolu bir alan haline geldi. İzmir’in mücevher alanlarından biri olan İnciraltı iki kez EXPO adaylığı ile dünyayı kendine hayran bırakmıştı.

ingeder-tayfun-karabulut.jpg

İnciraltı’nın 1991 yılında resmi gazetede turizm bölgesi ilan edilmesi ile 1994 yılında İnciraltı ve Bahçelerarası toprak sahipleri birleşerek İnciraltı Gelişim Derneği’ni (İNGEDER) kurdu. 30 yıldır İnciraltı’nın planlanarak şehre kazandırılması için İNGEDER birçok girişimde bulundu. İNGEDER son birkaç yılda hem yerel yönetimler hem de hükümet kanadında çok önemli girişimlerde bulundu. Girişimler sonucunda İnciraltı’nın plan çalışmaları başladı. İnciraltı’nın planlaması için en büyük çabayı gösteren kişilerin başında İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut geliyor. Karabulut, planlama sürecinin başlaması için diğer arsa sahipleriyle de birlikte hareket ederek milletvekilleri, belediye başkanları, bakanlık bürokratları ile yüzlerce görüşme gerçekleştirdi. Karabulut, İnciraltı’nın bugününü ve gerekli yatırımların yapıldıktan sonraki geleceği noktayı dergimize anlattı. Bu uzun girizgâhtan sonra sözü Karabulut’a bırakıyoruz:

Hak Ettiği Noktada Değil

İnciraltı ve Bahçelerarası ülkemizin en değerli toprağı ama hak ettiği konumda değil. 5 milyon metrekare büyüklüğündeki İnciraltı, yüzde 99 şahıs mülkiyetinde bulunuyor. Devletimizden, hükümetimizden ve belediyelerimizden İnciraltı’na yatırım yapmalarını istemedik. İstediğimiz sadece planlarının yapılması. Planlar yapıldığında 10 milyar dolar yabancı sermaye çekebileceğinin sözünü verdik.

Akşam Karanlık, Gündüz Hayalet

İnciraltı akşam olduğunda karanlığa kapanan, gündüz olduğunda kamuya faydasız, hiçbir İzmirlinin kullanamadığı bir hayalet bölge halinde. İzmir ve İzmirli sadece geçmiş yıllarda deniz doldurarak kazandırılan ‘İnciraltı Kent Ormanını’ kullanabiliyor. Kamuoyu İnciraltı’nı bilmediği için İnciraltı planlanması denildiğinde Kent Ormanı’nın imara açılacağını sanıyor. Kent Ormanı planlama alanının dışında kalıyor. Hatta İnciraltı planlandığında 3 kent ormanı büyüklüğünde yeşil alan İzmir’e kazandırılacak.

inciralti.jpg

Turizmin, Ticaretin, Tabiatın Merkezi

 Planlama süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hassasiyetle ve katılımcı bir planlama ile yürüyor. Planlar tamamlandığında İnciraltı, İzmir’in yeni çekim merkezi, turizm merkezi, ticaret merkezi ve doğa ile tabiatın merkezi olacaktır.

İzmir’e ve İzmirliye Güzel Gelecek

İnciraltı ve Bahçelerarası’nın planlanması ile İzmir’in neler kazanacağını tüm İzmirlinin hayal gücüne katkı sağlamak için aşağıdaki başlıklarda aktarmak istiyoruz. Yeni İnciraltı İzmir ve İzmirliye çok güzel gelecek.

Yeşil Alanlar

İnciraltı’nın planlanması ile 2 milyon metrekare üzeri nitelikli yeşil alan oluşacak. Bugün bölgede yeşil alan olarak sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kazandırdığı kent ormanı var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı planlar ile 2 milyon metrekare üzeri (3 kent ormanı büyüklüğü) denizle buluşan yeni nitelikli yeşil alanlar kazandırılacak. Yeni yollar ile trafikte sıkışmadan tüm İzmirlilerin rahatça keyifli vakit geçirebileceği yeni nitelikli alanlar olacak.

Sağlık Turizmi

İki kez EXPO’da ‘Herkes için Sağlık’ teması ile aday gösterilen, tüm dünyaya tanıtılıp hayran bırakan İnciraltı, planlandığında bölgede yapılacak oteller, hastaneler ve kür merkezleri ile 100 bin nitelikli turisti çekerek İzmir’i sağlık turizminin başkenti yapacak. Planlamada; bölgemizin, şehrimizin dokusuna uygun olarak agro turizmi canlandıracak pansiyon ve oteller ile tabiat içerisinde turizm imkanı sağlanacaktır.

tayfun-karabulut.jpg

İstihdam

İnciraltı’nın planlanması ile yeni yapılacak işletmeler gençlere iş alanları sağlayacak. En az 20 bin istihdam ile şehrimizdeki işsizlik yüzde 6 aşağıya çekebilecektir. Aynı zamanda şehrimizde yaşanan beyin göçünü de önleyecektir. Son yıllarda nitelikli yatırımcı açlığı çeken şehrimize heyecan ve umut getirecektir. Planlarda yer alan eğitim alanlarında nitelikli okullar inşa edilerek eğitime büyük katkı sunacak, genç öğretmenlerimize de yeni iş imkanı yaratacaktır.

Konut-Yaşam Alanları

30 Ekim İzmir depreminin ardından yatay mimarili, güvenli ve nitelikli konut ihtiyacı ortaya çıktı.  İnciraltı’nın doğal dokusu korunarak, gökdelen imarsız planlanması ile oluşacak konut alanları İzmirlileri güvenli yepyeni yaşam alanlarına kavuşturacak. İnciraltı’nın konumunun şehrin içerisinde olması nedeniyle, yaşam alanlarının optimum katkısını şehrin bütününe yayılacaktır.

Ekonomi

Şubat 2021 bilirkişi raporlarına göre İnciraltı’nın metrekare değeri 4.640 TL olarak tespit edildi. Bu haliyle 23 milyar TL değer olarak atıl durumda bekleyen İnciraltı, planlanarak ekonomiye kazandırıldığında 10 milyar dolar yabancı sermaye çekerek, ekonomik olarak sıçratma yaşatacaktır. Planlarda belirtilen yatırım çeşitliliği ile birçok yatırımcı için büyük fırsatlar barındıracak. İnciraltı ile bölgeye gelen yatırımlar direkt veya dolaylı olarak şehrimizin esnafına ve İzmirlilere büyük kazanımlar da yaşatacaktır.

Tarihi Mücevher

3 bin 240 yıllık tarihi Agamemnon kaplıcaları İnciraltı’nın (eski adı ile gazla-tuzla) planlanması ile geniş alanda tüm dünyaya sunulma imkanına kavuşacak. Bugün sıcaklık derecesi ve şifa imkanı ile Balçova’da 1-2 otel üzerinden sunulan Agamemnon kaplıcalarını İnciraltı planlaması ile dünyaya şifa dağıtmak imkanı oluşacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum