İMDER’den Mesleki Yeterlilik Belgesi Uyarısı

İMDER’den Mesleki Yeterlilik Belgesi Uyarısı

İzmir Müteahhitler Derneği Mesleki yeterlilik yetkisi iptal edilen ve askıya alınan kurumlar konusunda uyarıda bulundu. İMDER başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla mağduriyetlerin yaşanmaması için dernek bünyesinde Mesleki Yeterlilik departmanı kuruldu

A+A-

Mesleki Yeterlilik Kurumu akredite olmuş bazı kurum ve kuruluşların yetki belgesini askıya alırken bazılarınınkini tamamen iptal etti. Yetkisi iptal edilen ve askıya alınan kuruluşlarla çalışan müteahhitlik firmalarının mağdur olmaması ve yetkisiz kuruluşlardan karşılıksız belge alınmasının önüne geçilmesi amacıyla İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) mesleki yeterlilik departmanını kurdu. Mesleki Yeterlilik departmanının başına Mustafa Aktaş getirildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mustafa Aktaş, “Mesleki Yeterlilik Kurumu bazı akredite kuruluşlarının yetkilerini elinden aldı. Ancak bu durumun farkında olmayan müteahhitlerimiz halen yetkisiz kuruluşlardan belge alıyor. Müteahhit arkadaşlarımızın mağdur olmaması için bu birimi kurduk. Üyelerimiz ve İzmir’deki tüm müteahhitlerimizi doğru yönlendirmeyi ve bu konuda oluşacak mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedefliyoruz. İMDER olarak akredite kuruluşlarla beraber hareket edip müteahhitlerimize mesleki yeterlilik belgesi veriyoruz. Bize müracaat eden arkadaşlarımıza belge ve bilgi konusunda her türlü yardımı sağlıyoruz” dedi.

Aktaş ayrıca inşaat ile ilgili branşlarda yetersiz branşlı belge kuruluşlarını takip ederek ikinci bir mağduriyetin yaşanmaması için özverili bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.

TEŞVİKLER YIL SONUNDA BİTİYOR

Sınav ve belge ücretlerinin yıl sonuna kadar devlet tarafından karşılanacağını hatırlatan Aktaş sözlerine şu şekilde devam etti, “Bilindiği gibi 1 ocak 2017 tarihinden  beri Mütahitlerin çalışanlarını belgelendirmesi zorunlu hale getirilmiştir. Belgesiz çalıştırılan işçi başına 500 TL idari para cezası iş müfettişlerince kesilmekte ve iş kazalarında hukuki hiç bir hak da iddia edilememektedir. Mesleki yeterlilik belgeli işçileri istihdam eden müteahitlerimize 6111 sayılı kanun çerçevesinde 48 aya kadar işveren pirim desteği bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Sınav+Belge ücretlerinin tamamı 2018 yılı sonuna kadar işsizlik sigorta fonundan karşılanacaktır.Belgesiz işçi çalıştıran müteahhitlerimiz cezai müeyyidelere maruz kalmamaları için çalışanlarını bir an önce belgelendirmeleri gerekmektedir.”

Çok tehlikeli iş kolu olan inşaat sektöründe 19 branşta mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. İşte o branşlar;

1-Ahşap Kalıpçı

2-Alçı Levha Uygulayıcısı

3-Alçı Sıva Uygulayıcısı

4-Betonarme Demircisi

5-Betoncu

6-Duvarcı

7-Endüstriyel Boru Montajcısı

8-İnşaat Boyacısı

9-Isı Yalıtımcısı

10-İskele Kurulum Elemanı

11-Panel Kalıpçı

12- Pvc Doğrama Montajcısı

13-Seramik Karo Kaplamacısı

14-Ses Yalıtımcısı

15-Sıvacı

16-Su Yalıtımcısı

17-Tünel Kalıpçı

18-Yangın Yalıtımcısı

19- Püskürtme Tipi Poliüretan Isı Yalıtım Uygulama Operatörü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.