İmar Barışı 2018 Başvuruları Başladı

İmar Barışı 2018 Başvuruları Başladı

İmar Barışı kanunu bugün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. İmar barışı kanununu ile 13 milyon kaçak yapının yapı kayıt belgesi başvuruları başlamış oldu. Ancak bakanlık henüz yetkilendirilmiş kurumları açıklamadı.

A+A-

Milyonlarca insanın merakla beklediği imar barışı kanunu Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun içerisinde yer alarak resmi gazetede yayınlandı. İmar barışı kanunun resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesiyle başvuru süreci de başlamış oldu. İmar barışı başvuruları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen yetkilendirilmiş kurumlara yapılacak. 

Ancak bakanlık yetkilendirilmiş kurumları henüz açıklamadığı için vatandaşların bu kuruluşların açıklanmasını beklemesi gerekecek. 

Yapı Kayıt Belgesi verilecek

Kanun ile, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar hakkında mevcutta bulunan yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. 

Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, Yapı Kayıt Sistemi'ne yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek.

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğunda olacak.

Abonelikler alınabilecek

Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yönelik olup, Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

Konutlara yüzde 3, ticarilere yüzde 5 harç

Yapı Kayıt Belgesi için, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında kayıt bedeli alınacak.

Kat mülkiyetine iki katı ödenecek

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Bu durumda, yukarıda belirtilen bedelin iki katının ödenmesi gerekecek.

Başkasının arazisindeki evler yararlanamayacak

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hâzineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar imar barışından yararlanamayacak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum