İmar Affı Çıkacak Mı, Ne Zaman Çıkacak?

İmar Affı Çıkacak Mı, Ne Zaman Çıkacak?

TBMM'ye sunulan imar barışı yasa teklifi, 11 Ekim tarihinde komisyona sevk edilmişti. En son 2018’de çıkarılan imar barışının bir kez daha Meclis'in gündemine gelmesiyle, gözler son duruma çevrildi. Peki, İmar affı çıkacak mı ve ne zaman çıkacak?

A+A-

İmar affı Meclis'in gündemine gelirken, milyonlarca ev sahibi yapılacak açıklamaya odaklandı. İzinsiz inşa edilen pek çok Gayrimenkul kapsamında yer alan imar affı ile imara ve ruhsata aykırı olarak inşa edilmiş olan yapıların sahipleri ilgilendiren düzenlemenin çıkması halinde Resmi Gazete'de yayımlanacak. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından TBMM’ye sunulan ve komisyona sevk edilen imar affı için henüz yeni bir gelişme yaşanmadı. İmar affı ile ilgili bir açıklama bulunmuyor.

İMAR AFFI KANUN TEKLİFİ MECLİS KOMİSYONUNDA

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından TBMM’ye ilk kez 25 Temmuz’da sunulan kanun teklifi 11 Ekim’de TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edildi. Konuyla ilgili ilerleyen günlerde yeni gelişmelerin yaşanması öngörülüyor.

Komisyona sevk edilen kanun tekifinde “ “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi” maddesi yer alıyor.

SON İMAR BARIŞI 2018 YILINDA

Türkiye’de imar affı en son 2018 yılında gelmişti. Başvuru işlemleri, 8 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında alınırken, imar barışı 2017 yılı ve öncesinde yapılan yapıları kapsadı. İmar barışı ile birlikte “Yapı Kayıt Belgesi” alan vatandaşların, imar barışından önce alınmış yıkım kararları ve para cezaları iptal edildi. Yapı kayıt belgesi alanlar yapılarına, elektrik, doğalgaz bağlatabilir.

İMAR AFFI NEDİR?

Gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı ya da imar barışı adı verilir. İmar affı, ilk defa 1984 yılında çıkarılmıştır. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek için çıkarıldı.

İmar affı, risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanunlar çerçevesinde düzenleniyor.

İmar barışı, ruhsata ve imara aykırı yapılara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi ile bu yapıların yasallık kazanması ve kayıt altına alınmasıdır. Ruhsatsız, imara aykırı ya da ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapılar imar kapsamına girer. Aynı zamanda iskanlı ama daha sonradan değişik ve ilave yapılmış olan yapılar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar da imar affından yararlanabilir. Pek çok izinsiz konut ve işyeri de imar barışından yararlanabilecek yapılardır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.