Hükümlülere Emlakçılık Yapma Yasağı Getiriliyor

Hükümlülere Emlakçılık Yapma Yasağı Getiriliyor

Emlakçılık sektörü için yeni düzenleme yakında meclise sunulacak. Yeni yasa ile birlikte artık hüküm giymiş kişiler emlakçılık yapamayacaklar…

A+A-

Emlakçılık sektöründe yaşanan haksızlıkların önüne geçilmesi amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ev alım, satım ve kiralama ticaretine yeni düzenlemesiyle ilgili olarak sektörde görüşmeler devam ediyor.

Yeni emlakçılık yasası ile birlikte artık affedilse dahi kasten işlenen bir suçtan hüküm giymiş, konkordato ilan etmiş veya iflas etmiş kişiler, gayrimenkul danışmanı olamayacaklar.

İŞ AKIŞI ZORLAŞIR

Sektör oyuncuları yeni düzenleme ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüşme halinde. ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay da bakanlık ile görüşen isimler arasında yer alıyor. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Atalay, Ankara’dan umutlu döndük dedi.

Yazılı açıklamada bulunan Atalay, tasarının bu haliyle yasalaşması halinde sektörün iş akışının zorlaşacağını söyledi.

TOPLUMDAN SOYUTLAR

Yeni düzenleme ile birlikte iflas etmiş ya da hüküm giymiş kişilerin emlakçılık yapamayacağını belirten Atalay, bu kişilerin toplumdan soyutlayacağını söyledi. Atalay, "Bu insanları hayata tekrar kazandırmak için ülke olarak elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Atalay, “İflas ve konkordato, Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş müessese ve haklardır. Ticaret yapan herkesin iflas veya konkordatoya uğrama riski vardır. Bu aynı zamanda kanuni bir haktır ve kanun ile yapılış şekli düzenlenmiştir. İflas etmiş bazı kişilerin para ile ilgili bazı meslekleri icra edemedikleri doğrudur ancak gayrimenkul danışmanlığı böyle bir meslek değildir. Danışman, alıcı ve satıcıyı buluşturur, işlem tamamlandığında hizmet bedelini alır. Para ile direkt ilgisi olmaz. Para transferi alıcı ile satıcı arasında gerçekleşir" dedi.

RUHSAT ZORUNLULUĞU 

Yeni emlakçılık yasasının 21. Maddesine göre artık gayrimenkul ofislerinin ruhsat almak zorunda olduğunu belirten Atalay, işçi ve işçi sağlığı konusundaki ciddi yaşamsal riskler taşıyan işletmelerin ruhsata tabii olduklarını, bu işletmelere ruhsat verilirken havalandırma, sağlık-eğitim-çevre (SEÇ), iklimlendirme, gibi pek çok teknik unsurun göz önüne alındığını belirtti.

Normal ticaret işletmelerin ruhsata tabi olmadıklarını vurgulayan Atalay, Emlak sektörünün de diğer iş yerlerinden farkı olmadığını dolayısıyla kanun taslağında yer alan bu maddenin tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.