Heyelan Bölgesine Konut Yapıp Satıyorlar

Heyelan Bölgesine Konut Yapıp Satıyorlar

'Büyükşehir Kentsel dönüşüm yapamıyor' eleştirilerin cevap veren Aziz Kocaoğlu, hükümetin Karabağlar'daki kentsel dönüşüm projesini eleştirdi. Bakanlığın iller bankasının da ortaklığıyla heyelan bölgesinde konut yapılıp satıldığını ifade etti.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu Ak Partili milletvekillerinin kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt verdi. Uzundere hiç kimsenin mağdur edilmediği yüzde 100 uzlaşmacı bir dönüşüm yaptıklarını belirten Kocaoğlu Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın Karabağlar'daki kentsel dönüşüm projesini eleştirdi. 541 hektarlık alanının riskli alan ilan edilmesine rağmen bir çivi çakılmadığını ifade eden Kocoğlu heyelan bölgesinde de İller Bankası'nın da ortak edilerek ihaleye çıkıldığı ve konutların satıldığını belirtti.

Kocaoğlu şu ifadeleri kullandı, “Kentsel dönüşüm çalışmalarında farklı bir model uyguluyoruz. Yerinde, yüzde yüz uzlaşmayla, hem mal sahiplerine karşı hem müteahhitlere karşı muhatap, sorumlu ve denetçi biziz. Birinci projemizin birinci etabında evleri Temmuz-Ağustos gibi teslim edeceğiz. İkinci etabının temelini de geçen Cumartesi attık. Örnekköy’ün temelini ise bu hafta atacağız. Tüm İzmir genelinde 7 bölgede çalışıyoruz. Bu ilk örneklerden sonra katılım ve uzlaşmadaki oran yüzde 80’ler, 90’lar düzeyine geldi. Yani bizim modelimiz tuttu. Herkesin memnun olduğu, kimsenin mağdur edilmediği bir model bu. Modelin bir özelliği daha var. O da müteahhitin ihalede aldığı bedelin dışında ne kadar katma değer varsa, piyasa ağzıyla rant varsa, he psi oradaki insanların oluyor. Orada belediye şunu kazansın, hükümet bunu kazansın diye bir şey yok. Bizim yaptığımız kentsel dönüşümde paraya ihtiyacımız yok; zaten para harcama yetkimiz de yok. Türkiye’ye örnek bir model olarak yürüyoruz. AKP’nin milletvekili adayları bizim için ‘Kentsel dönüşümü yapamadı, yapılamıyor’ diye söz sarf ediyorlar. Bizim yaptığımız kentsel dönüşümü anlattım. Bir de onlarınkine bakalım: 541 hektarlık alanı kentsel dönüşüm alanı olarak ilan ettiler ama bir metrekare bina yıkmadılar. Ne yaptılar peki? Kocaman bir heyelan bölgesi vardı. Orada inşaat yapılamaz kıstası vardı. Onu kullanılabilir alana çevirdiler. Boş araziye İller Bankası’nı da ortak ederek ihaleye çıktılar. Şimdi konut yapıp satıyorlar. Bu kentsel dönüşüm değil! İstanbul’daki de kentsel dönüşüm değil. Heyelan bölgesine konut yapmak da son derece mahsurludur. İnşallah bir şey olmaz! Vatandaş bizim vatandaşımız.. Kim yanlış yaparsa yapsın, vatandaşa bir şey olmasın. Heyelan bölgesinde bina yapmanın ne kadar doğru olduğu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Biz 2005 yılında Kadifekale’den başladık dönüşüme.. Heyelan bölgesi olduğu için inşaat yapamadık. O kadar becerikli değiliz herhalde..”


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.