Haziranda Satılan Kredili Konut Satışı 2019'un İlk Yarısından Fazla

Haziranda Satılan Kredili Konut Satışı 2019'un İlk Yarısından Fazla

Tapu kadastro verilerine göre haziran 2020'de ipotekli konut satışları 14 kat arttı. Haziran ayında gerçekleşen kredili satışlar 2019 yılının ilk 6 ayından daha yüksek seviyede.

A+A-

Konut sektöründe haziran ayına ilişkin ilk veriler açıklandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, faizlerin indirildiği 1 Haziran’dan itibaren ülke genelinde 94 bine yakın kredili satış işlemi gerçekleştiğini açıkladı.

Bu rakam geçen yılın ilk 7 ayında yapılan 95 bin 949 adetlik satışa yaklaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre geçen yıl 1-27 Haziran’da ülke genelinde 6 bin 658 kredili konut satılırken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 93 bin 704’e ulaştı. 

İSTANBUL LİDER

Böylece geçen yılın aynı dönemine göre 14.07 kat daha fazla kredili satış işlemi gerçekleştirildi. Rakamlar Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesiyle geçen yılın ikinci yarısında başlayan ipotekli satışlardaki hareketliliğin, kamu bankalarının 1 Haziran’da başlattığı kampanyayla patlama noktasına geldiğini gözler önüne serdi. Faiz oranlarının sıfır konutlarda yüzde 0.64’e, ikinci elde ise yüzde 0.74’e indirildiği 1 Haziran’dan bu yana İstanbul’da 14 bin 465, Ankara’da 12 bin 172, İzmir’de 6 bin 220, Bursa’da ise 3 bin 592 kredili konut satışı gerçekleşti.

HAZİNE’YE 2 MİLYAR

Faiz düşüşü sadece konut değil gayrimenkul satışında da patlamaya sebep oldu. 27 günde tarla, arsa, iş yeri konut ve diğer taşınmazlar da dahil toplam 284 bin 487 satış yapıldı. Hazine’ye, kredili satışlardan 962 milyon TL, tüm taşınmaz satışlarından 1 milyar 966 milyon TL katkı sağlandı. 

MARİTZA İNŞAAT YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ EMİR SARIGÜL

'YIL SONUNDA 1 MİLYON SATIŞ RAKAMININ ÜZERİNE ÇIKARIZ'

Sektörde hareketlenme başladı ve yıl sonunda 1 milyonlu rakamların yakalanacağını tahmin ediyoruz. Faizlerin düşmesiyle birlikte insanların alım gücünde yaşanan yükselme, sektörümüze olumlu katkı sağlıyor. Karamsarlığı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Türkiye her noktada iyiye gidiyor. Bunu gayrimenkul satışlarından yaşanan gelişmelerden anlamak mümkün. Pandemi sonrası inşaat sektöründe yeni bir rüzgar yakalanacak. Sektörün ekonomiye sağladığı katkının artacağı ve yatırımların hızlanacağı bir döneme giriyoruz. 2017 yılında sektör 1 milyon 300 binin üzerinde bir satış rakamı yakaladı. 2017 yılında yaşanan rekorun 2021 yılında da kırılacağını öngörüyoruz.

TÜRKİYE TÜM EMLAK MÜŞAVİRLERİ FEDERASYONU BAŞKANI HACI ALİ TAYLAN

'FİYAT DEĞİŞKENLİĞİ EMLAKÇI VE ALICIYI MAĞDUR EDİYOR'

Kredi faizlerinin düşmesiyle gayrimenkule talep yoğunlaştı. Ayda 5 kişinin baktığı bir gayrimenkulü şu anda günde 10 kişi görmek istiyor. En büyük sıkıntımız, fiyatların sürekli değişiyor olması. Mal sahipleri ve müteahhitler sürekli fiyat artırımına gidiyorlar. Anlaşma yapılan fiyat üzerinden pazarlık bozuluyor. Bu durum hem emlakçıyı hem de alıcıyı mağdur ediyor.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.