Hazine Arazilerinin Satışı İçin144 Milyon Metrekare Alan TOKİ'ye Devredildi

Hazine Arazilerinin Satışı İçin144 Milyon Metrekare Alan TOKİ'ye Devredildi

Hazine arazileri, yatırımların, enerji üretiminin, tarımın ve kentsel dönüşümün desteklenmesi için kullanılacak. Bu kapsamda, her sene 20 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz ihaleye çıkacak.

A+A-

Yatırımların desteklenmesi amacıyla Hazineye ait taşınmazların tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ve diğer amaçlı yatırımların teşviki kapsamında kullandırılmasına ilişkin faaliyetler gelecek sene de sürdürülecek. 

Bu doğrultuda, "Proje bazlı yatırımlara" arazi desteği sağlamak amacıyla Hazine taşınmazları arz edilecek.

Yatırım teşvik çerçevesinde her sene 20 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz eğitim, tarım ve hayvancılık, turizm ve diğer amaçlı yatırımlar için ilana verilecek. 

2023'ün 8 ayında proje bazlı yatırımlar da dahil olacak şekilde 2 milyar 752 milyon TL yatırım tutarlı ve 1014 kişilik istihdam taahhütlü yatırım için 2 milyon 69 bin metrekare taşınmazın yatırımcılara tahsisi gerçekleştirildi. 

10 YILA KADAR KİRALAMA, SONRASINDA UZATMA İMKANI

Hazineye ait tarım arazileri kullanıcılarına 10 seneye kadar doğrudan kiralanırken, kira bedelleri cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden tespit ediliyor. Ayrıca kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirenlere kira süresini yeniden uzatma ya da 10 sene boyunca kullananlara doğrudan satın alma hakkı tanındı. 

Bu çerçevede şimdiye kadar gerekli şartlara sahip olan 73 bin 952 çiftçiyle kira sözleşmesi yapıldı. 

Son düzenlemeyle, uygulamadan faydalanmak için daha önce var olan son başvuru süresi kaldırıldı, vatandaşların başvurmaları durumunda ecrimisil ile kullanım yerine kira sözleşmesi imkanı sunuldu. 

BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN 2018'DEN BUGÜNE 39 MİLYON METREKARE TAŞINMAZ KİRALANDI 

Tıbbi, aromatik ve süs bitki türlerinin ithalatının azaltılarak ülkede üretilmesini teşvik etmek amacıyla bu bitki türlerini yetiştirmek isteyenlere, Hazine taşınmazlarını kiralama kolaylığı sunuldu. 

Bu çerçevede, Hazine taşınmazlarının belirli programlar dahilinde gerçek veya tüzel kişilere kiralanmak üzere ilana çıkarılması çalışmaları sürdürülecek. Tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi için uygulamanın başladığı 2018 Ağustos'tan bugüne kadar 39 milyon metrekare taşınmazın kiralaması yapıldı. 

Ülkede yetiştirilme potansiyeli olan başta ceviz ve badem olacak şekilde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, Antep fıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, köknar, ladin ve akasya gibi türlerde ağaçlandırma amaçlı kiralamalara destek verilmesi için bu ürünlerin yetiştirilmesinde yüksek verim elde edilebilecek illerin belirlenmesi çalışmaları da sürdürülecek ve Hazine taşınmazları bu amaçla arz edilecek. Bu çerçevede, 2023'te başta ceviz, badem ve antepfıstığı olmak üzere 3 milyon 18 bin metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı ağaçlandırma için kiraya verildi. 

2022-2025 dönemi için başta ceviz, badem olmak üzere ağaçlandırma ve tıbbi, aromatik ve süs bitkileri yetiştiriciliği amaçlı kiralanmak için toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı ilana sunuldu. Bu taşınmazların bir kısmı kiralanırken, kalanının kiralanma sürecinin 2025 yılına kadar bitirilmesi öngörülüyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ARAZİ TAHSİSİ 

Kentsel dönüşüm faaliyetlerine destek verilmesi, konut sorununun çözümü ve kentlerin doğal afetlere dayanıklı ve daha sağlıklı alanlara dönüştürülmesini desteklemek için rezerv alan ya da arsa üretim alanı ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sürdürülecek. 

Bu çerçevede, bu sene 19,2 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazı rezerv alan  şeklinde kullanılmak için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğüne tahsis edildi. Konut sorununun çözümü ve çarpık kentleşmenin engellenmesi için 95,9 milyon metrekare yüzölçümlü arsa ve arazi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına (TOKİ) devredildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından belirlenen geçici ve kesin iskan alanlarında kalan Hazine mülkiyetindeki 17,2 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile 126,5 milyon metrekare yüzölçümlü tescil harici alanın TOKİ'ye devri de uygun bulundu. 

Deprem finansmanında kullanılmak amacıyla, yaklaşık 143,1 milyon metrekare yüzölçümlü ve 70 milyar TL bedelli taşınmazın TOKİ'ye devir işlemleri de sürüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.