Gayrimenkule En Çok Amerikalılar ve Almanlar Yatırım Yapıyor

Gayrimenkule En Çok Amerikalılar ve Almanlar Yatırım Yapıyor

Jll Uluslararası Sermaye Grubu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Sorumlusu Fadi Moussalli gayrimenkule en çok yatırım yapanların Amerikalılar ve Almanlar olduğunu söyledi.

A+A-

Alkaş tarafından gerçekleşen RE360 Gayrimenkul Buluşması, bu yıl üçüncü kez düzenlendi.

Etkinlikte, 'Küresel Sermaye Akışları: Geçmiş, Bugün ve Gelecek' başlığı altında sunumlarda bulunan Jll Uluslararası Sermaye Grubu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Sorumlusu Fadi Moussalli, global gayrimenkul işlem piyasasının 2008 yılında 800 milyar dolara arttığını, fakat bu süreç boyunca yaşanan global krizden sonra yatırım hacimlerinin yüzde 80 azalarak 200 milyar dolara düştüğünü sözlerine ekledi. Şimdi ise 750 milyar dolar seviyesine ulaştıpını, muhtemelen bu yılı da yukarıya doğru bir çıkışla kapatacağını kaydetti.

Gayrimenkul sektörlerine en fazla yatırım yapanların ise Almanlar ve ABD'liler olduğunu kaydeden Moussalli, bu yatırımların aynı zamanda trendi belirleyen yatırımlar olduğunun altını çizdi. Bu ülkeleri Ortadoğuluların istediğini sözlerine ekleyen Moussalli, "Amerikalılar ve Almanlar gayrimenkulü alıp 5-6 yıl işletip, sonra projeden çıkıyor. Çinliler ve Ortadoğulular ise daha uzun vadeli kalıyor" dedi.

Yatırımların yüzde 80’i Kuzey Amerika ve Avrupa’ya gidiyor

Gayrimenkulde en fazla yatırım çeken ülkeler hakkında da bilgi veren Moussalli, "Global yatırımcıların yüzde 80'i Kuzey Amerika ya da Avrupa'da satın alma yapıyor. Kalan yüzde 20'si ise Çin, Hong-Kong ve Avustralya gibi ekonomilerden satın alma yapıyor" şeklinde konuştu. Şehir bazında ise en fazla gayrimenkul alım satımının Londra’da yapıldığına dikkat çeken Moussalli, "Çünkü bu şehir 100-200 milyonluk bir gayrimenkulu her an satıp çıkma imkanı sunan bir likiditeye sahip" diye konuştu. Yatırım tercihlerinde genellikle ofislerin listenin en üst sırada bulunduğu sanayi ve lojistik yatırımlarının yukarı çıktığını söyleyen Moussalli, veri merkezi binaları ve anaokulları gibi alanların da güç geçtiktiği çoğaldığını ve büyüdüğünü söyledi.

10 yılda ise özelikle Asya ve Ortadoğu’dan gelen ultra yüksek varlıkların, ülkelerinde artan huzursuzluk nedeniyle dışarda iş yapacaklarını isteklerini artıracağını söyleyen Moussalli, petrolün azalacağını, bu nedenle petrolden uzaklaşan sektörlerin teknoloji ve gayrimenkul gibi alanlara yatırımlar yapılacağını belirtti. Fadi Moussalli, hazine bonolarına göre risksiz bir getiri sunduğu için önümüzdeki 10 yılda da ofis yatırımları başta olmak ticari gayrimenkullerin cazibesini koruyacaklarını kaydetti. Moussalli, şehirlerin büyümesinin süreceğini bunun da gayrimenkul sektörünün gelişimine etki edeceğini belirterek, şunları söyledi: "Teknoloji odaklı işler gayrimenkulde önem kazanacak."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.