Gayrimenkulde 'Kiracıdan Kiralık' Sistemi Yaygınlaşıyor

Gayrimenkulde 'Kiracıdan Kiralık' Sistemi Yaygınlaşıyor

Emlakçılara komisyon parası ödememek için geliştirilen 'kiracıdan kiralık' sistemi ülke genelinde yaygınlaşıyor. Yabancı öğrenciler ile başlayan sistem teknoloji sayesinde daha da gelişti.

A+A-

Türkiye'de artan yerleşik yabancı sayısı, kısa süreli kiralamalar ve öğrenci hareketliliği emlakçılık alanındaki dengeleri değiştiriyor. İlk olarak yabancı öğrenciler arasında moda olmaya başlayan 'kiracıdan kiralık' uygulamaları teknolojinin de etkisiyle yayılıyor. Yüksek komisyon ücretlerine alternatif olarak çıkan ve bir dönem popüler olan 'sahibinden kiralık' modelinin yeni bir versiyonu olan sisteme talep her geçen gün daha da artıyor.

EMLAKÇI DEVREDIŞI

Yeni sistem, yüksek emlak komisyonlarını da devredışı bırakmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar sebebiyle yüzbinlerce konut emlakçıların tekelinden çıkmış durumda. Birçok sosyal medya ve internet sitesi üzerinden sistem yayılmaya devam ediyor. Yerli ve yabancı öğrenciler, turistler hatta Türk vatandaşları da sosyal medya üzerinden organize oluyor. Kişiler boşaltmaya karar verdikleri ev ya da işyerlerini internette ilana çıkarıyor. Kiracılar, emlakçıların istediğinin çok altında da olsa belli bir para da talep edebiliyor. Örnek olarak, emlakçıdan bir daire kiraladığınızda sizden bir kira tutarı komisyon tahsil ediliyor. Yani, aylık kirası 2.500 olan bir daire için emlakçıya da 2.500 lira vermeniz gerekli. 'Kiracıdan kiralık' sisteminde bu rakam en fazla 500 lira oluyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.