Gayrimenkul Sertifikası Konut Sahibi Olmayı Kolaylaştıracak!

Gayrimenkul Sertifikası Konut Sahibi Olmayı Kolaylaştıracak!

Gayrimenkul Sertifikası uygulaması,TOKİ öncülüğünde hayata geçiyor.Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ ve ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay konuyla ilgili değerlendirme yaptı.

A+A-

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ:

Konut sahibi olmak artık daha kolay 

Gayrimenkul sertifikası sektördeki hareketliliğin devamını sağlayacak. Konut sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmasını kolaylaştıran bu sertifikalar hem yatırımcılara hem de konut alıcılarına karlı bir kazanç sağlayacak. Vatandaşlarımızın bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünden  gayrimenkul sertifikası ile konut sahibi olmasının önü açılmış oldu.  Herhangi bir projenin bağımsız bölümü üzerinden birden fazla yatırımcı paylı mülkiyet esası ile sertifika sahibi olabilecek. Böylece bir gayrimenkulde o bölümün belirli bir yüzdesi gayrimenkul sertifikası ile kıymetli evrak niteliği taşıyacak. Sektörümüzde atılan bu önemli adımlarla birlikte kentsel dönüşüm projelerinde uzun yıllar yaşanan sancılı süreçlerin aşılarak çalışmaların hızlanacağını, sektörümüzün ve konut almak isteyenlerin kazançlı çıkacağını öngörüyoruz.

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay:

 

Yatırımcının mağduriyeti engellenmiş olacak

Yıllardır beklediğimiz yeni düzenleme nihayet Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bundan böyle kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerine, talep etmeleri durumunda gayrimenkul sertifikaları verilmesi ve isteyen hak sahibinin sözleşmede belirtilen mülkünü alması için sertifikalarda geri alım garantisi olacak. Düzenleme aynı zamanda, borsada alım satıma da imkan sağlayacak.  

Düzenlemeyle yatırımcı tarafında varlığının korunması en üst düzeyde tutularak yatırımcı güveni sağlanmış olacak. Devlet tarafından desteklenen kentsel dönüşüm çalışmaları ve bu tip gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcıların mağdur olmaları engellenecek.Bundan böyle geçmiş dönemde portföylere dahil edilmeyen veya sınırlı olarak dahil edilen yatırım araçlarına esnek koşullarda yatırım yapılabilmesinin önü açılacak olup kısa vadede kolektif yatırım araçlarına olan ilgiyi de artıracaktır.

Burada esas konu, emlak yatırımı yapmak istediği halde sermayesi yetmeyen yatırımcının, tek oda karşılığında bir bedeli sertifika ile satın alması ve istediği zaman da elinden çıkarabilmesi kolaylığı. Diğer bir deyişle, konut, arazi veya dükkan satın almaya yetmeyen her birikim bu sektörde değerlenebilecektir. Böylece borsadaki bir miktar para gayrimenkul sektöründe de değerlenebilecek. Bu sektörün kar oranlarının getirisi borsaya göre daha yüksek olabilir ve cazip olmasıyla da katılımın yüksek olacağı düşünülebilir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.