Faizlerin Düşmesiyle İpotekli Satışlar Artacak, Stoklar Azalacak

Faizlerin Düşmesiyle İpotekli Satışlar Artacak, Stoklar Azalacak

Kamu bankalarının faiz oranlarını 0,98'e çekmesinin değerlendiren İZTO inşaat komitesi meclis üyesi ve KAMDER başkanı Niyazi Gültekin ipotekli satışların artacağını ve stokların azalacağını söyledi.

A+A-

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın konut kredisi faiz oranlarını 0,98’e indirmesi ile ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Odası inşaat komitesi meclis üyesi ve Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin yüzde 70 oranında gerileyen ipotekli satışların yeniden yükseleceğini söyledi.

Ziraat bankası konut kredisi faiz oranını 1,98’den 1,78’e düşürdü. Ziraat Bankası’nın ardından Vakıfbank ve Halkbank da faiz oranlarını 0,98’e çektiğini duyurdu. İki banka yaptığı açıklamada kampanyaya dahil olan inşaat firmalarına ise faiz masrafının bir kısmının inşaat firması tarafından karşılanması şartıyla 0,98 faiz oranları ile kredi kullandırılabilecek.

İNŞAATÇILARA ÇOK FAZLA MASRAF ÇIKARILMAMALI

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın faiz kararını değerlendiren Niyazi Gültekin, “Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın faiz oranlarını 0,98’e çekmesi sektörümüz açısından çok sevindirici. Bu kararın diğer kamu ve özel bankalara da örnek olacağını umut ediyoruz. Ziraat Bankası’nın faiz kararı henüz tam netleşmedi. Banka faiz masrafının bir kısmının inşaat firmaları tarafından karşılanacağını açıkladı ama ne kadarlık kısmının firmalar tarafından karşılanacağı henüz paylaşılmadı. Bankanın müteahhitlere çok fazla masraf çıkarmaması gerekiyor. İnşaat Sektörünün zor bir süreçten geçtiği bu dönemde bankaların daha fazla fedakarlık yapmasını bekliyoruz” dedi.   

İPOTEKLİ SATIŞLAR YÜKSELİŞE GEÇER

Dövizde yaşanan artışın ardından faiz ortalamasının 2,75’e kadar yükseldiğini hatırlatan Niyazi Gültekin, “24 Haziran genel seçimlerinin ardından faiz oranları çok hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Faiz ortalaması 2,75’i buldu. Faizin yükselmesi ile beraber konut satışları büyük bir darbe aldı. TÜİK verilerine göre ipotekli konut satışları yüzde 70 düştü. Faizlerin son dönemde gerilemeye başlamasıyla faiz ortalaması 2,35’lere kadar geriledi. Şu anda Ziraat Bankası harici en düşük konut kredisi 1,89. Bu oranlarla kredi kullanılması mümkün değil. Vatandaşların konut kredisi kullanabilmesi için kısa vadede yüzde 1,50’nin orta vadede ise psikolojik seviye olan yüzde 1’in altına inmesi gerekiyor. 0,98 faiz kampanyasıyla 2018 yılının başından beri düşüşte olan ipotekli konut satışları yeni yılla beraber yükselişe geçecektir” ifadelerini kullandı.

STOKLAR ERİYECEK

Türkiye’de 2 milyon konutun satılmayı beklediğini belirten Gültekin faizlerin düşmesiyle satışların hızlanacağını ve stokların tükeneceğini söyledi. Niyazi Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Faizlerin çok yükselmesiyle müşteriler bekle-gör moduna geçti. Sıfır konut satın alanların yarısından fazlası konut kredisi kullanıyor. Kredi oranları çok yüksek olunca müşteriler de ev alamaz oldu. Şu anda konut kredilerinin düşmesini bekleyen çok sayıda insan var. 0,98 faiz kampanyasıyla bekleyen talepler satışa dönüşecektir. Piyasa koşullarından dolayı yeni inşaatlar yapılmadığı için taleplerin satışa dönüşmesiyle konut stokları hızla eriyecek ve piyasaya yeniden hareketlilik gelecek.”

SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU FAİZ

İnşaat sektörünün önündeki en büyük sorunun faiz oranları olduğunu ifade eden Niyazi Gültekin, “sektörün; inşaat maliyetleri, kentsel dönüşüm, imar, yönetmelikler gibi önemli soruları var ama şu anda ilgilendiğimiz tek konu faizler. Diğer sorunlar çözülebilir ama faizlerin yüksek olması inşaatçıların önünü tıkıyor. Müteahhitlik sektörünün sürdürülebilir olması için satışların durmaması gerekiyor. Bu yıl belediyeden alınan inşaat ruhsatı sayısı geçen yıla oranla yüzde 50 azalmasının nedeni doğrudan faiz oranlarıdır. Faizler düşmedikçe satışlar artmaz ve yeni inşaatlar başlamaz. Ziraat Bankası’nın faiz indirimi kararı sektör için çok önemli bir gelişme olsa da, sektörün toparlanması için tek başına yeterli değil. Diğer bankaların da konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor. Ziraat Bankası ve Vakıfbank sadece müşterisi inşaat firmalarına 0,98 faiz imkanı sunuyor. Sıfır konut satışlarının artması için ikinci el konutların da satılması gerekiyor. Birçok kişi eski evini sattıktan sonra yeni projeden ev alıyor” dedi.

KONUT ALMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN

Faiz oranlarının yüzde 0,98’e düşmesiyle konut almak için tüm uygun şartların oluştuğunu söyleyen Gültekin son olarak şu konuya değindi, “Konutta tapu harcı ve KDV indirimi avantajı yılsonunda sona eriyor. İnşaat maliyetleri bu yıl yüzde 40’tan fazla arttı. Müteahhitler bu zamları henüz fiyatlara yansıtmadı. Uygun piyasa şartları oluştuğunda bu zamlar ister istemez fiyatlara yansıyacak. Bugünkü fiyatlarla 2019’da ev satın almak mümkün olmayacak. Gayrimenkul orta ve uzun vadede her zaman en kârlı yatırım aracıdır. Şimdi gayrimenkul alan büyük kazanç sağlayacak”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.