Faiz İndirimi Sonrası Arsa Fiyatları Yükseldi Mi?

Faiz İndirimi Sonrası Arsa Fiyatları Yükseldi Mi?

Kamu bankaları tarafından konut kredisinde faiz indirimi kararı ile bazı bölgelerde arsa fiyatları tavan yaptı. Türkiye genelinde arsa fiyatlarının tavan yaptığı o kentler hangileri?

A+A-

Merkez Bankası, son 2 toplantısında politika faizini toplam 300 baz puan indirerek yüzde 16'ya çekti. Sabah'ta yer alan habere göre;  bununla birlikte Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranları yüzde 1,29'a indirdi. Gayrimenkul almak isteyen milyonlarca vatandaş ucuz ve yatırımlık konut arayışına başladı. Yine bununla beraber kendi bahçeli evini yapıp şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler arsa fiyatlarında araştırma yaptı. 

KONUT FİYAT ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 33,4 ARTTI

TCMB'nin son verisine göre Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini gözlemlemek için hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Ağustos ayında bir önceki aya göre oranla 3,9 oranında artarak 192,6 seviyesinde oldu. Bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 33,4 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 11,9 oranında arttı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre, sırasıyla 4,3, 3,3 ve 3,8 oranlarında artış gözlendi.

Endeks değerleri bir önceki senenin de aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 30,7, 28,5 ve 33,6 oranlarında artış kaydetti. 

ARSA FİYATLARI 2 YILDIR YÜKSELİŞİNİ HIZLANDIRDI

Konut fiyatlarının yanında arsa fiyatları son 2 senedir hızla artıyor. Koronavirüs  salgını sebebiyle değişen beklentiler, uzaktan çalışma, deprem korkusu, İstanbul gibi büyükşehirlerin dışında müstakil yaşamı cazipleşti. Satılık hazır müstakil evlerin fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşın özellikle İstanbul gibi şehirlerin dışında kendi arsasını alıp ev yaptırma isteği arttı. Bununla beraber arsa fiyatları da tavana geçti. TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Ege, Akdeniz ve Marmara kıyı bölgeleri için yapılan araştırma da arsa fiyatlarındaki artışı gösteriyor. 

ARSA ALIMI KONUSUNDA DAHA ÇOK KIYI BÖLGELERİ ÖNE ÇIKIYOR

İmarlı arsalar üzerinden yapılan araştırma konusunda değerlendirme yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, "Bölge bölge incelendiğinde, en fazla artışın yazlık kullanımına da yönelik olması nedeniyle kıyı bölgelerinde olduğu görülüyor" dedi. Uzman isim, yatırım için alım yapanlar kadar, kendi bahçeli evini yapıp şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin de fiyat artışında etkili olduğunu vurguladı.

KIYI ŞEHRİ İZMİR İLK SIRAYI ALDI

Yapılan araştırmaya göre arsa fiyat artışında  İzmir ilk sırada. 2019-2021 arasındaki fiyat artışları incelendiğinde en büyük artışın yüzde 178 ile İzmir Seferihisar'da olduğunu belirten Ünal şu açıklamalarda bulundu:

"Bu artışı yüzde 176 ile Dikili, yüzde 170 ile Alaçatı, yüzde 147 ile Çeşme izliyor. İzmir aynı zamanda arsa fiyatının en yüksek olduğu il. Çeşme'de metrekare fiyatı 10 bin lirayı, Alaçatı'da 8 bin lirayı buluyor." İzmir'den sonra en büyük artışın yüzde 143 ile Muğla Datça ve yüzde 137 ile Bodrum'da göründüğünü söyleyen Ünal, "Çanakkale'de fiyat artışları yüzde 131'i bulurken, Mersin'de yüzde 105'e, Balıkesir'de yüzde 91'e, Antalya'da ise yüzde 87'ye kadar yükseliyor" diye konuştu.

ARSA FİYATININ YANINDA KONUT FİYATI DA YÜKSELİYOR

Konut fiyatları için inşaat maliyetleri ile beraber arsa maliyetlerindeki artış kaynaklı bir yükseliş olduğunu söyleyen Ünal, "Son bir yılda kıyı bölgelerine bakarsak Muğla Datça'da evlerin ortalama metrekare fiyatı yüzde 105, Bodrum'da yüzde 80, Marmaris'te yüzde 48, Dalyan ve Fethiye'de yüzde 47 arttı. İzmir'e bakarsak, Foça ve Seferihisar'da yüzde 77, Çeşme'de yüzde 75, Urla'da yüzde 74, Alaçatı'da yüzde 67, Dikili'de yüzde 63 artış var" dedi.

Ünal yaptığı açıklamada, "Mersin'de ilçesine göre değişmekle birlikte yüzde 50 ile 65 arasında artış oldu. Antalya'da da artışlar yüzde 30'dan başlayıp kimi ilçede yüzde 68'i gördü. Konut fiyatı Çanakkale'de yüzde 55, Balıkesir'de yüzde 58'e varan oranda arttı" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.