Eviva Yaşam Merkezinde Ev Alanlar Mağdur Derneği'nden Açıklama

Eviva Yaşam Merkezinde Ev Alanlar Mağdur Derneği'nden Açıklama

Eviva Yaşam Merkezinde Ev Alanlar Mağdur Derneği yönetim kurulu, son günlerde sosyal medyada yer alan tapuların iptal edileceği iddiaları ile ilgili açıklamada bulundu.

A+A-

Son günlerde bazı sosyal medya gruplarında ve yayın organlarında, bir kısım art niyetli kişiler ve çıkar gruplarınca, “derneğimizin üyelerini arsa sahibi ve yüklenici firma yararına yönlendirdiği, yapı ruhsatlarının sahte olduğu, daire sayısının arttırılarak binaların statik dayanımlarının bozulduğu, mevcut yapı statiğinin anılan sayıda daireyi taşımayacağı, mağdurlara verilen tapuların sadece bir kağıt parçasından ibaret olduğu, tapuların hukuken bir değerinin olmadığı, tapular üzerinde bir çok haciz bulunduğu, Bulut İnşaat firması ile arsa sahibi arasındaki derdest dava sonucunda davalıdır şerhi sebebiyle verilen tapuların iptal edileceği, Bulut İnşaat firması sahibi Temel Bulut’un aslında masum olduğu, anılan şahsın yapılan yargılamalardan ceza almaması ve cezaevinden tahliye olması ve işlerinin başına geçmesi halinde tüm mağdurların mağduriyetinin giderileceği, bu yönde mağdurlar tarafından yargı makamlarına dilekçeler verilerek anılan şahsın tahliyesinin talep edilmesi gerektiği” vb. gibi akla, mantığa, sağ duyuya ve hukuka uymayan yayınlar yapıldığı ve derneğimiz aleyhine propaganda yapılarak birlik ve beraberliğimizin kasten ve kötü niyetli bozulmaya çalışıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda yapılan gerçekdışı ve kasıtlı yayınlara karşı açıklamalarımız aşağıda sunulmuştur:

1- İstanbul İli, Esenyurt İlçesi, 2870 Ada,  21 numaralı parselde inşaatına başlanan fakat tamamlanmayan Eviva Yaşam Merkezi adıyla maruf projeden konut satın alan mağdurların haklarını korumak maksadıyla, 01 Kasım 2016 tarihinde, “EVİVA Yaşam Merkezinde Ev Alanlar Mağdur Derneği” kurulmuştur. Derneğimizin kuruluşu, kurucu üyeleri, yetkili organları, işleyişi ve üyelik şartları dernek tüzüğümüzde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Dernek tüzüğümüz, derneğimizin internet sitesinde bulunmaktadır(evvivayasamder.org). 

Derneğimiz, Eviva Yaşam Merkezi projesinden daire satın alan ve dairelerin teslim edilmemesi sebebiyle mağdur edilen tüm gerçek ve tüzel kişileri bir çatı altında toplamak, mağduriyetleri tüm yönleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ve kamuoyuna anlatmak ve kamuoyu oluşturmak, mağdurların her türlü maddi ve manevi kayıplarının telafisini sağlamak amacıyla yürürlükteki mevzuat çerçevesinde çalışmalar yapmak, üyeler arasında yardımlaşma ve dayanışma bilincini geliştirmek ve üyelerinin haklarını korumak, üyelerimizin konutlarına fiilen kavuşmalarını sağlamak ve adlarına tapu tescillerinin yapılmasını temin etmek amacıyla kurulmuştur.

Derneğimiz, öncelikle İstanbul İli, Esenyurt İlçesi, 2870 Ada,  21 numaralı parselde inşaatına başlanan fakat tamamlanmayan Eviva Yaşam Merkezi projesinden konut satın alan tüm mağdurlara her çeşit  iletişim vasıtalarını kullanarak ulaşmış ve mağdurların dernek çatısı altında toplanmasını sağlamıştır.  Derneğimizin halihazırda 430 kayıtlı üyesi bulunmaktadır.

Derneğimiz kuruluş ve üye kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra üyeleriyle geniş katılımlı toplantılar yapmış ve yapılan bu toplantılarda alınan kararlar neticesinde 28/03/2019 tarihinde arsa sahibi Ayşenur CONTE vekili, yüklenici  Hayatpark Gayrimenkul Anonim Şirketi ve derneğimiz arasında “Protokol ve Taahhütname” imzalanmış, Eviva Yaşam Merkezi projesinin adı değiştirilerek Hayakpark 4 Elite House olmuştur.  Anılan protokol ve taahhütname gereğince yüklenici firma tarafından yapı ruhsatı alınmış, kat irtifakı kurularak inşaata başlanmış, 300 üyemize tapu belgeleri verilmiş ve halen de verilmeye devam edilmektedir. İnşaat hali hazırda yüklenici firma ve derneğimizce müştereken yapılan iş programına uygun devam etmektedir ve inşaatın geldiği seviye derneğimizce her hafta kontrol edilmektedir. İnşaatın geldiği seviye itibarıyla, her hangi bir olumsuzluk olmaması halinde, 2020 yılı Temmuz ayından itibaren fiili konut teslimlerinin yapılması öngörülmektedir. 8 yıldır süren mağduriyetimize son veren Hayat Park Gayrimenkul Anonim Şirketi ve Yönetim Kurulu Başkanı Medet ANLİ’ye mağdurların lehine hareket etmesinden ve batık bir projeyi hayata geçirmesinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız. Derneğimiz ve Hayat Park Gayrimenkul Anonim Şirketi sayesinde inşaat kaldığı yerden devam etmiş ve üyelerimizin mağduriyeti büyük oranda önlenmiştir.

2-Derneğimizin üyelerini arsa sahibi ve yüklenici firma yararına yönlendirdiği iddiası gerçek dışıdır. Dernek kurucuları ve Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı Eviva Yaşam Merkezinden konut satın alan ve mağdur olan kişilerdir. Derneğimizin kurucu ve yöneticileri arasında, herhangi bir çıkar grubuyla irtibatlı ve/veya iltisaklı hiçbir kişi yoktur. Derneğimiz hiçbir ticari faaliyette bulunmamaktadır ve üyelerinden dernek aidatları da dahil olmak üzere hiçbir maddi talebi olmamıştır.

3- Yapı ruhsatının sahte olduğu, daire sayısının arttırılarak binaların statik dayanımlarının bozulduğu, mevcut yapı statiğinin anılan sayıda daireyi taşımayacağı iddiası yalandır. Yapı ruhsatı Esenyurt Belediye Başkanlığınca tanzim edilmiştir. Esenyurt İlçesi, 2870 Ada,  21 numaralı parseldeki inşaatın yapı ruhsatının sahte olduğu iddiasıyla açılan bir dava da bulunmamaktadır. Şayet yapı ruhsatı sahte olsaydı inşaatın mühürlenmesi ve durdurulması gerekirdi fakat şimdiye kadar böyle bir işlem yapılmadığı gibi inşaat hızla devam etmektedir. Bulut inşaat firmasına verilen yapı ruhsatı ile Hayat Park Gayrimenkul Anonim Şirketine verilen yapı ruhsatındaki emsal oranları ve inşaat alanları birebir aynıdır. Binalara yatay ve dikeyde ilave kat yapılmamış, kat sayısı değiştirilmemiş, sadece bir kısım 3+1 ve 2+1 daire metrekareleri küçültülerek 1+1 daireye tahvil edilmiş, 3+1 ve 2+1 daire sayıları azaltılmış ve 1+1 daire sayısı artırılmıştır. 3. Bloğun bir kanadı yeni tadilat projesiyle 1+1’e çevrilmiştir. Bu sebeple eski projede 837 olan daire sayısı yeni projede 1084 olmuştur. Emsal oranı ve inşaat alanı değişmediği, ilave kat eklenmediği için teknik olarak yapı statiğinin bozulması mümkün değildir. 2013 yılında alınan ruhsat ile 2019 yılında alınan ruhsat inşaat m2’si aynıdır.

4- Mağdurlara verilen tapular üzerinde çok miktarda haciz olduğu ve hatta Bulut İnşaat firmasının hacizlerinin bulunduğu iddiası da gerçek dışıdır. Tüm tapularda Büyükçekmece 3. İcra Dairesinin 25/12/2018 tarih 2018/19978 E. sayılı 126.400,00 TL bedelli Hikmet Bozçalı-Mehmet Emin Albayrak lehine haciz şerhi, İstanbul Anadolu 1. İcra Dairesinin 11/12/2018 tarih 2018/33620 E. sayılı sayılı 3.382.245,14 TL bedelli Sevim Yaşar lehine haciz şerhi, Büyükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 27/11/2017 tarih 2017/297 E. sayılı dosyasında davalıdır şerhi bulunmaktadır. Büyükçekmece 3. İcra Dairesinin 25/12/2018 tarih 2018/19978 E. Sayılı dosyasındaki bedel yüklenici firma tarafından icra dosyasına ödenmiş, İstanbul Anadolu 1. İcra Dairesinin 11/12/2018 tarih 2018/33620 E. sayılı sayılı dosyasındaki haciz ile ilgili açılan menfi tespit davası arsa sahibi lehine sonuçlanmış ve kararın kesinleşmesi beklenmektedir. Kararın kesinleşmesi halinde tüm tapular üzerindeki haciz şerhleri kaldırılacak ve tapular hacizlerden ari hale gelecektir. Büyükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesinin 27/11/2017 tarih 2017/297 E. sayılı davalıdır şerhi Bulut İnşaat firması ile arsa sahibi arasında derdest olan imalat bedeli alacağı davası ile ilgilidir. Söz konusu dava tapu iptal tescil davası olmayıp alacak davası olduğundan ve tasarrufun iptali dava şartları da oluşmadığından, anılan dava Bulut İnşaat firması lehine sonuçlansa bile dava borçlusu ancak arsa sahibi olabileceğinden mağdurların tapularının iptal edilmesi hukuken mümkün değildir. Dava alacaklısı ancak arsa sahibi aleyhine icra takibi yapabileceğinden üyelerimizin davalıdır şerhi sebebiyle icra takibine maruz kalmaları veya tapularının iptal edilmesi hukuken söz konusu değildir.

5- Temel Bulut’un cezaevinden tahliye olabileceğini ön görmemekle birlikte velev ki tahliye olsa bile Temel Bulut’un ve avukatlarının Bulut İnşaat firması üzerinde hiçbir tasarruf yetkisi bulunmamaktadır.  Bulut İnşaat firması hakkında mahkemelerce iflas kararı verilmiş ve İstanbul Anadolu 3. İcra Müdürlüğünün 2019/31 İflas sayılı dosyasında iflas masası kurulmuştur. Bulut İnşaat firması ile ilgili tüm tasarruf yetkisi iflas masasındadır. İflas masasında olan bir firmanın inşaatı kaldığı yerden devam ettirmesi ve mağdurlara konutlarını ve tapularını teslim etmesi hukuken ve fiziken imkansızdır. Temel Bulut ve yandaşları açıkça yalan söylemekte ve cezaevinden tahliye olmak maksadıyla mağdurları kullanmaya ve yanıltmaya çalışmaktadır. Bulut inşaat firmasının diğer projelerinden konut alan mağdurlar, Büyükçekmece 3. Asliye  Hukuk Mahkemesinin 2017/297 E. Sayılı dosyasındaki imalat bedeli alacağının arsa sahibi Ayşenur CONTE’den veya tapu alan derneğimiz üyelerinden tahsil edileceği ve mağdurlara paralarının iade edileceği yalanlarıyla kandırılmaktadır. İmalat bedeli alacağının tapu alan derneğimiz üyelerinden tahsil edileceği veya tapularının iptal edilmesi ve böyle bir durumun oluşması hukuken olanaksızdır. Her ne kadar Temel Bulut ve yandaşları tarafından 123 milyon TL imalat bedeli alacağı tespit edildiği iddia edilse de, imalat bedeli alacağı ile ilgili kesinleşmiş bilirkişi raporu veya mahkeme kararı da bulunmamaktadır. 2017 yılında mahkeme tutanaklarında girmiş yapı tespitinde bu tutar 30 milyon TL’dir. Velev ki, imalat bedeli alacağına hükmedilse bile söz konusu bedelin öncelikle üyelerimizce arsa sahibi lehine yapılan temliklere mahsup edileceği, bakiye cüzi bir miktar kalması halinde bakiyenin iflas masasına geçeceği, Temel Bulut’un ve avukatlarının anılan bedel üzerinde hiçbir tasarruf yetkisinin olmadığı ve olamayacağı açıktır. İflas masası işlemlerinin çok uzun yıllar sürmesi ve  iflas masasında orantısal dağıtım yapılması sebebiyle mağdurların iflas masasından ödediklerinin tamamını faiziyle almaları da imkansızdır.  Evviva Yaşam Merkezi sadece Evviva Yaşam Merkezi mağdurlarının paraları ile yapılmış ve yarım bırakılmış bir projedir. Temel Bulut kendisini mağdur gibi göstermektedir. Temel Bulut başlamış ve bitirmediği tüm projelerde topladığı paraların hesabını yargı önünde vermelidir.

Basının yukarıdaki hususlarda  gerekli hassasiyeti göstermesini, yalan haberlere itibar etmemesini ve Evviva Yaşam Merkezi ve Hayat Park 4 ile ilgili çıkacak haberlerde Evviva Yaşam Merkezi Mağdurları Derneği yetkilileri ve avukatları ile iletişime geçmeden yalan haber yapılmamasını ve biz mağdurların daha da mağdur edilmemesini rica ederiz.

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız.

Eviva Yaşam Merkezinde Ev Alanlar Mağdur Derneği Yönetim Kurulu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum