Evin Gerçek Değeri Nasıl Hesaplanır?

Evin Gerçek Değeri Nasıl Hesaplanır?

Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmeler konut fiyatlarında çok farklı rakamların oluşmasına neden oldu. Ev alacaklar yada ev satışı yapacaklar için evin gerçek değerini hesaplama formülleri var. Evin gerçek değeri nasıl hesaplanır?

A+A-

Gayrimenkul sektöründe oluşan yeni fiyat tabloları vatandaşların aklını karıştırırken en doğru rakama ev almak isteyenler için bizlerde sektörde uygulanan hesaplama formülünü paylaşıyoruz. 

GAYRİMENKULÜN GERÇEK DEĞERİNİN KİRA FİYATLARI ÜZERİNDEN HESAPLANMASI

Gayrimenkul sektöründe yaşanan son gelişmeler konut fiyatlarında çok farklı rakamların oluşmasına neden oldu. Öyle ki bazı konut satış ilanları gün içerisinde fiyat değiştirir hale geldi. Peki bu durumda ev alımında nasıl pazarlık yapılmalı? Evin gerçek değeri nasıl hesaplanır?

İkinci el ev alacaklar..

Sıfır yapı yerine ikinci el ev alacaklar için evin gerçek değerinin hesaplanması çok daha önemli. Ev alma niyetinde olan vatandaşlar öncelikle alacakları evin bulunduğu il, bulunduğu ilçenin gayrimenkul sektörünün durumuna göre bir değerlendirme yapabilirler. Ev alınacak bölgede başka boş konutların olması, konut stok durumu hakkında bilgi verir. Bunun dışında evin değeri hesaplanırken ulaşım noktalarına, alışveriş merkezlerine uzaklığı da bir diğer etmen olur. Ancak bu yöntemler sadece bilgi verir. 

Evin gerçek değerini hesaplamak için

Evin gerçek değerinin hesaplanmasında sektör içinde amortisman süresi ve kira bedeli kullanılır. Amortisman süresi konutun bedelinin geri kazanılması için geçmesi gerekli olan süreyi ifade eder. Türkiye'de bir konutun sürekli kiraya verilmesi durumunda kendi parasını çıkarması ortalama 17 yıl ile 20 yıl arasında değişir. Amortisman süresi şehirlere göre değişir. Bu rakam Ankara'da 17 yıl uygulanırken diğer şehirlerde daha farklıdır. 

ALMADAN ÖNCE YAPACAĞINIZ O HESAP

Ev almak isteyenler yada evini satmak isteyenler konut kira bedeli ve amortisman süresi üzerinden yapacakları hesaplama ile evin gerçek değerini bulabilirler. Genel olarak evin satış rakamı, aylık kira tutarının 200 ile 220 katı seviyesinde oluyor.

Örnek hesaplama;

Aylık kira bedeli 2.000 TL olan bir ev üzerinden bir hesaplama yapalım. Türkiye'de ortalama amortisman süresi 17 yıl olduğu düşünülürse ( ev alınacak veya satılacak şehre göre bu sürenin ne olduğu öğrenilip hesaplama o değere göre yapılabilir ).

17 yıllık süre 204 ay anlamına gelir. Evin kendi parasını çıkarması için gereki olan süre 204 ay olurken evin değeri 204 ay X 2.000 TL = 408.0000 TL olarak hesaplanır. Söz konusu evin değeri ortalama 400 bin TL ile 410 bin TL arasında bulunur. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.