Evi Olmayan Emekliye TOKİ'nin Desteği Artacak

Evi Olmayan Emekliye TOKİ'nin Desteği Artacak

TOKİ emeklilere daha çok destek olacak. TOKİ, emeklilerin bütçesine uygun, uzun vadeli ödeme imkanı sunan konutlar yapacak.

A+A-

2019 ve 2023 yıllarını kapsayan Esnaf ve Sanatkârlar Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında son aşamaya girildi, hazırlanan taslak kapsamında son derece kritik hedefler gündeme geldi. İş kuran emekliye teşvik verilecek, evi olmayanlara 'TOKİ desteği’ artırılacak. 

HESAP DEĞİŞECEK

Anayasa Mahkemesi, 2000 yılının ardından emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis’i göstermiş, karar sonrasında aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için Meclis’e birçok kez teklif veriliyor. 1999 ve 2008 yıllarında yaşanan aylık bağlama oranlarını düşüren yasanın yeniden düzenlenmesiyle ilgili teklifler tasarı durumunda, yeni bağlanan aylıklarda oluşacak yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilecek. Öte yandan,3 farklı emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündeme geldi.

İKİ KAT EK ÖDEME

Maaşın yüzde 4-5’i oranında verilen ek ödemenin yüzde 8’e çıkarılması yeniden gündeme geldi. Talebin hayata geçmesi durumunda, emeklilerin ek ödeme tutarları 30 ile 368 lira arasında artıacak. Mevcut düzenlemeye göre, bu yıl maaşı 1.018 liranın altında olan emeklilere yüzde 5, üstünde olanlara yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Bu ek ödeme, her ay net maaşla birlikte hesaplara yatırılıyor. Yüzde 8'lik teklif hayata geçirilirse, maaşı 2 bin lira olan emekliye 80 lira (2 bin x yüzde 4) ek verilirken, bu tutar 160 liraya (2 bin x yüzde 8) yükselecek.

DÜŞÜK FAİZLİ, KREDİ UCUZ KONUT

KAMUDA İŞ: Kamudan ve özel sektörden emekli olan yöneticiler ve uzman personel, devlet kurumlarında maaşlı çalışabilecek. Bu kişilere esnek çalışma yöntemi uygulanacak. 
 
UCUZ KREDİ: 
Düşük faizli kredilerle destek verilerek emeklilerin işyeri açmaları desteklenecek.
 
HESAPLI EV: TOKİ, emeklilerin bütçesine uygun, uzun vadeli ödeme imkanı sunan konutlar yapacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.