1 Temmuz'dan Sonra Ev Sahipleri İstediği Kadar Zam Yapabilecek Mi?

1 Temmuz'dan Sonra Ev Sahipleri İstediği Kadar Zam Yapabilecek Mi?

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, 1 Temmuz itibariyle sona erecek kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından kira zamlarında yüksek artışların olacağına dair algının doğru olmadığını belirtti

A+A-

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz itibarıyla sona ermesi bekleniyor. Durum böyle olunca, milyonlarca kiracı bundan sonraki süreçte neler olacağını merak ediyor.  Habertürk'te yer alan habere göre; İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili merak edilen detayları açıkladı.  Akdoğan, Temmuz ayında kalkması beklenen kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklamasında "Sanki bu sınırlama kalkınca 2 Temmuz itibarıyla isteyen konut sahibi serbest piyasaya uygun bir şekilde istediği kadar zam yapabilir gibi bir algı ortaya çıkmaya başladı. Ancak bu doğru değil" diye konuştu.

TAKVİM YILI DÖNÜNCE…

Hakan Akdoğan, söz konusu açıklamasında "1 Temmuz itibarıyla bu uygulama sona ererse, bu düzenleme yapılmadan önce de olduğu gibi sadece Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE'nin son 12 aylık ortalaması kadar ancak zam uygulayabilecek. Peki, bu zammı ne zaman yapacaklar? Kira dönemi dolunca; bir takvim yılı döndüğü zaman ancak o zaman artış yapabilecekler" ifadelerine yer verdi.  Bu durumda akıllara "Ev sahipleri, TÜFE'yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam uygulayabilir mi?" sorusu geliyor. Akdoğan, bu soruya verdiği yanıtta yasal olarak ev sahiplerinin böyle bir hakkı olmadığının altını çizdi.  Hakan Akdoğan, "Yasal olarak kiracı Tüketici Fiyat Endeksi kadar zam yapıp gönderdiğinde ev sahibi farklı bir yasal uygulamada bulunamaz, evi tahliye etmesini isteyemez. Evi tahliye ettirebilmesi için haklı hukuki nedene ihtiyaç bulunuyor.  Kiracılar eğer 5 senesini tamamlamadılarda ve bu uygulama devam etmiyor ise TÜFE'nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ekleyip yolladıklarında gönderdiklerinde yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar" açıklamasında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.