Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yapanlar 1 Seneye Kadar Hapis Cezası Alabilir

Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yapanlar 1 Seneye Kadar Hapis Cezası Alabilir

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı anlaşmazlıkları patlama noktasına geldi. Bazı ev sahiplerinin kiracıya karşı davranışları hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.

A+A-

Ev sahipleri ile kiracılar çeşitli nedenlerle karşı karşıya gelebiliyorlar. Son aylarda ise fahiş kira zamları ile bu ilişki gerginleşebiliyor. Ev sahipleri yükselen kira fiyatlarını kendilerine emsal alarak kiraya 3-4 kat zam yapmak istiyorlar. Kiracılar ise bu konuda yasal haklarını kullanmak istediklerinde arada gerginlikler yaşanıyor. Hatta bu durum zaman zaman cinayete kadar ulaşabilecek anlaşmazlık silsilesinin fitilini ateşleyebiliyor.

YÜZDE 25’TEN FAZLA ZAM YAPAMAZLAR

Ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri zamlar 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu zam oranından daha fazla bir zam oranı ile kiracıdan talepte bulunmak şu anda yasal değil. Ancak bu kanun bile ev sahiplerini durdurmaya yetmedi. Bu kanunu delebilecek her türlü ayrıntıyı değerlendiren ev sahipleri kiracının zammı kabul etmesini veya evden çıkmasını isteyebiliyorlar.

EV SAHİBİ KİRACIYI ISRARLA ARAYAMAZ, MESAJ YOLLAYAMAZ

Ev sahiplerinin uyguladıkları bir yöntem de bıktırma yolu oluyor. Kiracılarına telefon üstüne telefon açan, günde birkaç mesaj gönderen ev sahipleri kiracılardan zammı kabul etmelerini veya evden çıkmalarını talep ediyorlar. Bu durum da kiracıları haliyle oldukça bunaltıyor. Ancak ev sahiplerinin yapmış oldukları bu hareketin cezası oldukça ağır olabiliyor. Kiracının şikayetçi olması halinde ev sahibi hakkında “Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma” suçundan işlem yapılıyor. Ev sahipleri yaptıklarının yasal olduğunu düşünseler ve kiracıya herhangi bir hakaret, tehdit, küfür içeren söz kullanmasalar dahi bir anda hapis cezası ile karşılaşabiliyorlar.

KİRACININ ŞİKAYETÇİ OLMASI ŞART

Ev sahibinin ısrarlı bir şekilde kiracıyı araması karşısında kiracıların yapmaları gereken işlemler gayet net. Rahatsızlık veren ev sahibi hakkında şikayetçi olunması durumunda ev sahibi bir anda kendisini hakim karşısında bulacaktır. Bu durumda kiraya zam bekleyen ev sahibi hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktır. Bundan dolayı ev sahipleri kiracılarından zam veya bir başka nedenden dolayı bıktıracak şekilde iletişime geçmemeliler.

NE KADAR HAPİS CEZASI VAR

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma suçundan dolayı şikayet edilecek olan ev sahibi mahkemenin gerekli görmesi durumunda 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılırlar. Bu da eğer daha önceden hükmün geri bırakılmasına karar verilmiş bir hapis cezası yoksa ev sahibinin hapishaneye girmesini sağlamaz ama siciline işleyecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.