Ev Fiyatlarındaki Artış Devam Edecek Mi?

Ev Fiyatlarındaki Artış Devam Edecek Mi?

TÜİK raporlarına göre inşaat maliyetleri Mart itibariyle son 1 senede yüzde 102 yükseldi. Maliyetlerin bu kadar yükselmesi ve döviz kurundaki dengesizlikle birlikte ev fiyatları tırmanmaya devam ediyor. Peki ev fiyatları artmaya devam edecek mi?

A+A-

"Konut fiyatlarındaki artışın başta gelen nedeninin yabancıların talebi olduğunu ileri sürmek gerçek gerekçeden uzaklaşılmasına yol açıyor" diyerek yazısına başlayan Alaattin Aktaş, yabancı talebinin ev fiyatlarındaki yükselişe ancak üçüncü derecede etken olabileceğinin altını çizdi. 

Ev fiyatlarının tırmanmasına neden olan başlıca etkenin maliyet yükselişi olduğunu vrugulayan Alaattin Aktaş, TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre inşaat maliyetleri Mart itibariyle son 1 senede yüzde 102 yükseldiğine dikkat çekti. Bina inşaatlarının maliyetindeki yükseliş yüzde 98 olurken, bina dışı inşaatların maliyetindeki yükseliş ise yüzde 113 olarak belirlendi. 

Konut fiyatlarının Şubat ayında son 1 senede yüzde 96 arttığına dikkat çeken Aktaş, yeni konutların fiyatının yüzde 102, yeni olmayan konutların fiyatlarının ise yüzde 95 arttığını anımsattı.

Maliyet yükselişiyle ev fiyatlarının atbaşı gittiğini vurgulayan Alaattin Aktaş, inşaat maliyetleri ve ev fiyatları için yükselişin çok daha fazla olduğunun altını çizerek, "azı şehirlerde, hatta aynı şehrin bazı semtlerinde ve konutun özelliğine göre elbette çok farklı oranlar vardır. Aktardıklarımız Türkiye ortalamasını gösteren veriler. Ama oluşan tablo bu haliyle bile konut fiyatlarında yaşanan artışın en temel gerekçesinin maliyet olduğunu gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz gün açıklanan konut finansman paketlerine ilişkin de konuşan Aktaş, şu ifadeleri kullanarak yazısını tamamladı:

"Önceki gün açılan paket kapsamındaki yüzde 0.99 ve yüzde 0.89 faizli krediler, 2 milyon lira değerine kadarki konutlar için kullandırılacak. Ancak 2 milyon lira değerindeki bir konut için tabii ki bu tutarda kredi açılması söz konusu değil. Mevcut uygulamada konut bedelinin yüzde 80’i kadar kredi kullandırılıyor. Dolayısıyla 2 milyon lira değerindeki bir konut için kullanılabilecek kredi en fazla 1.6 milyon lira olacak. Ancak yüzde 80’lik kredi oranı, mevcut durumda geçerli. Bu paketle ilgili yeni bir oran belirlenir mi, o henüz açıklığa kavuşmuş değil."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.