Ev Dekorasyonunda Kullanılan Renklerin Anlamları

Ev Dekorasyonunda Kullanılan Renklerin Anlamları

İç mimarlık ve dekorasyon tasarımını gerçekleştiren Ebru Tamer ve Banu Hatipoğlu evlerde kullanılan renklerin ne anlama geldiğini açıkladı.

A+A-

Renkler bireylerin hayatını, bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan etkiliyor. EvimiTasarla.net‘in kurucuları Ebru Tamer ve Banu Hatipoğlu, bireylerle duygusal etkileşim kuran renklerin özellikleri hakkında ilginç bilgiler aktardı.

Kırmızı baskın ve dinamik

Kırmızı enerji, güç, tutku, aşk, şehvet gibi kavramların rengi. Baskın ve dinamik bir renk olan kırmızı, insanları daha hızlı karar almaya itiyor. Kendini kontrol etmekte zorlanan insanlara ise etkisi olumsuz. İyi ışık alan çalışma, yemek yeme, toplantı, eğlence mekanları gibi hareket yoğunluğu olan mekanlarda ve enerji, hareket ve dikkati teşvik etmesi dolayısıyla çocuklar için tasarlanan alanlar için uygun. Az ışık alan mekanlarda sıkıcı bir atmosfere sebep olabileceğinden tercih edilmemeli.

Sarı hem keyifli hem hüzünlü

Sarı akıl, zeka, keyif ve özgürlüğün rengi. İnsanlara sevinç, coşku, üretkenlik ve verimlilik de kazandırıyor. Gün ışığının rengi olan sarı da enerji veriyor. Sarı rengi seven yönetmeyi seviyor. Fakat diğer yandan sonbahar ve hüznün de sembol rengi. İki zıt etkiyi içinde barındırdığından, duygu ve zihin karışıklığına sebep olabileceğinden çalışma ortamlarında kullanılması tavsiye edilmiyor. Aydınlık bir etkisi olduğundan az ışıklı, geniş ve karanlık ortamlarda kullanımı ideal.

Turuncu dışa dönük ve sosyal

Turuncu dışa dönük, dinamik, çarpıcı, iç açıcı ve sosyal bir renk. Diyalog ve mizah yeteneğini artırıyor, güven veriyor, zihni harekete geçiriyor. Turuncuyu sevenler genellikle hareketli, sosyal ve neşeli insanlar. Aydınlık ve geniş olan, neşe ve mutluluk vermesi istenen ortamlara uygun. Ofisler ve çalışma alanlarında kullanılması tavsiye ediliyor.

Mavi rahatlatıcı ve sakinleştirici

Mavinin en yoğun etkisi rahatlatıcı ve sakinleştirici olması. Ayrıca bilgeliği, güven ve sadakati de temsil ediyor. İnsanlara huzur veren dinlendirici bir renk. Diğer yandan, mavi hüzün, depresyon, uzaklık gibi kavramları da simgeliyor. Karamsar insanlar için pek uygun bir renk değil. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkilerinden dolayı okullarda kullanılması öneriliyor. Ayrıca dinlenme mekanları ve yatak odaları için de çok uygun. 

Yeşil huzur ve yenilenme

Yeşil doğanın rengi. Huzuru, yaşamı, gençliği, yenilenmeyi, umudu, denge ve uyumu simgeliyor. Üretkenliği artırıyor, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi ile fiziksel ve zihinsel rahatlık sağlıyor. İyileştirici etkisi yüksek olan renklerden. Ancak bazı insanlarda umursamazlık, yorgunluk ve tembelliğe neden olabiliyor. Bu nedenle çalışma mekanlarında çok tercih edilmemeli. Heyecan duygusunu azaltan etkisiyle mekanlarda huzur veriyor. Hastaneler ve ameliyathaneler için uygun. 

Kahverengi toprağın rengi

Kahverengi, toprağın ve ahşabın rengi. Ciddiyet, dayanıklılık, olgunluk, dostluk ve sadeliğin sembol rengi. Zihinsel odaklanma sağlıyor, ruhsal dinginlik, istikrar ve kararlılık kazandırıyor. Özellikle salon ve oturma odalarında krem-bej tonları ile birlikte kullanılabilir. Açık tonları da çalışma odaları için tercih edilebilir. Zeminlerde kullanılması toprağın verdiği güven etkisini çağrıştırıyor.

Siyah güç ve gizem

Siyah güç, resmiyet ve gizem demek. Işığı emici etkisi dolayısıyla algıyı dağıtan unsurların etkisini en aza indiriyor ve konsantrasyonu artırıyor. Film izlemek için özel olarak dizayn edilmiş odalarda ana renk olarak kullanılabilir. Bunun dışında mekanlarda tek başına kullanılması önerilmiyor, fakat diğer renklerle dengeleyici olarak kullanıldığında mekana zarafet katıyor, parlak renklerle çok iyi kontrast oluşturuyor.

Beyaz saflık ve temizlik

Beyaz saflık, temizlik, iyilik, aydınlık gibi kavramlarla özdeşleş. Mükemmeliyetin rengi. Huzur ve güven veriyor, düşünce gücünü artırıyor. Steril ve temiz bir ortam hissi verdiği için özellikle hastaneler için çok kullanışlı. Işığı yansıtıcı karanlık ortamlarda ışığın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bu nedenle az ışık alan mekanlarda, dar ve uzun koridorlarda tercih ediliyor. Her nesne ve her renkle sağladığı uyum sayesinde her mekanda rahatlıkla kullanmak için uygun.

Gri uzlaştırıcı ve dengeci

Gri, siyah ve beyazın karışımından oluşan, kavram olarak da bu birleşimi simgelercesine uzlaştırıcı ve denge unsuru bir renk. Karmaşa ve tedirginliği azaltıcı etkisi var. Canlı renklerle kullanıldığında bu renklerin enerjisini azaltarak daha dingin hale getiriyor. Açık gri tonları serinlik ve dinginlik aranan mekanlar için ideal. Koyu tonları karamsarlık ve içe kapanıklığa sebep olabiliyor. Bu nedenle koyu tonda grilerin mekanlarda ana renk olarak kullanılmasından ziyade, tamamlayıcı renk olarak kullanılması öneriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.