Ev Alırken Kazandıran İpuçları

Ev Alırken Kazandıran İpuçları

Ev aldıktan sonra geri dönülmez bir sürece giriyorsunuz. Hem dolandırılmamak hem en iyi yatırımı yapmak için bazı konularda hassasiyet göstermek gerekiyor.

A+A-

Ev almaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Almak istediğiniz gayrimenkulün değeri kazanmanıza yol açar. 

1- Beğendiğiniz evleri karşılaştırın

Konut yatırımı yaparken kaybetmemek için dikkat etmeniz gereken en önemli süreçtte. Ev seçerken verdiğiniz kararlardır. Karar vermeden önce tüm uygun ev seçeneklerini bir ön değerlendirmeden geçirmeniz, ileride oluşabilecek pişmanlığın da önüne geçecektir. Değerlendirme için temel alabileceğiniz ev ölçütleri:

- Bulunduğu konum, 
- Fiyatı,
- Büyüklüğü,
- Bulunduğu katı,
- Ulaşım imkânları, 
- Satış işleminde emlakçının olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

2- Almak istediğiniz evde aracı olup olmadığını kontrol edin

Satın almak istediğiniz gayrimenkulün değerine göre emlak ofisleri yasal olarak yüzde 2 + KDV şeklinde hem alıcıdan hem de satıcıdan komisyon isteyebiliyor. Ödenecek komisyon oranının nispeten yüksek olması ev alımı sırasında yapacağınız diğer masraflarla birlikte harcamalarınızı artıracaktır. Bu nedenle sahibinden bir ev bakmanız masrafları daha da azaltacaktır.

3- Evin krediye uygunluğuna bakın

Kediye uygun olmayan bir ev satın almanız ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden olur. emel olarak krediye uygun evin taşıması gereken özellikler: 

- Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
- Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az yüzde 80 oranında tamamlanmalı,
- Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
- Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
- Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı, 
- Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekiyor.

4- Evin piyasa değerini öğrenin

Evin fiyatını tam olarak belirlemek kolay bir işlem olmuyor. Ekspertiz firmalarının da kullandığı “muadili ev” ve “kira fiyatlarına” göre ev değeri belirleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu iki yöntemi ayrı ayrı uygulayıp çıkan fiyatların ortalamasını almanız durumunda evin fiyatını sağlıklı bir şekilde belirlemenize neden olur. 

5- Evin ipotek veya hacizi olup olmadığını sorun

Evin üzerinden haciz kaydı olması durumunda, haciz kalkmadığı sürece kredili ya da kredisiz olarak hiçbir şekilde evin tapusunu alamıyorsunuz. Evin ipotekli olması durumda ise ipoteği kabul ettiğiniz sürece tapuyu üzerinize alabilirsiniz. 

6- Evde kiracı varsa sözleşme şartlarını değerlendirin 

Almak istediğiniz evde eğer kiracı oturuyorsa mevcut kira sözleşmesi şartlarını incelemeniz gerekir. Evi satın aldığınızda sözlü olarak bile yapılsa kira sözleşmesini de yasal olarak aynı şartlar ile almış olursunuz. Kira sözleşmesi devam eden kiracıyı çıkarmak istemeniz durumunda, yeni ev bulması için yasal olarak 6 ay gibi bir süre tanımanız gerekiyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.