Erdem Çenesiz Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Oldu

Erdem Çenesiz Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Oldu

Türkiye Seramik Federasyonu 9. olağan genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurul sonucunda Erdem Çenesiz yeniden federasyon başkanı seçildi.

A+A-

Türkiye Seramik Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nun, bu yıl 9'uncusu gerçekleşti. Kurulda yerli kaynaklarla üretim yapan seramik sanayisinin gelişen yapısı değerlendirildi, 2017-2019 yılları faaliyet raporu ele alındı. Ekonomistler tarafından hazırlanan 'Seramik Sektörü Yerli Katma Değer Raporu'nun açıklandı. Törenin ardından yapılan yeni dönem seçiminde 2019-2021 dönem başkanlığına oy birliğiyle ikinci kez Erdem Çenesiz seçildi.

Yerli kaynaklarla üretim yapılarak ihracatta öne çıkan seramik sektörü ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 14 Haziran 2019 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent'te düzenlenen kurulda, rakamlarla seramik sektörünün büyüklüğü incelenirken, yeni dönem hedeflerden ve sektörün sorunları ile çözüm önerilerinden bahsedildi. Kurulda, ekonomist ve akademisyenler tarafından hazırlanan Haziran 2017-2019 dönemlerini kapsayan faaliyet raporu sunumunun ardından plaket töreni ve yeni dönem başkanlık seçimi de gerçekleştirildi.

10 yılda 7.32 milyar dolar ihracat

Türkiye Seramik Federasyonu tarafından hazırlanan raporda, 10 yıllık süre zarfında, 7.32 milyar dolarlık inşaat seramikleri ihracatının gerçekleştirildiği görülüyor. Aynı dönemde seramik kaplama malzemeleri ihracatının 5.33 milyar dolar ve seramik sağlık gereçleri ihracatının da 1.97 milyar dolara ulaştı. Rakamlar, inşaat seramikleri ihracatının yıldan yıla kademeli olarak arttığını gösteriyor. 10 yıl içerisinde gerçekleştirilen toplam 7.32 milyar dolarlık ihracatın, 5.93 milyar dolarlık yerli katma değer elde edildi. Aynı dönemde, seramik kaplama malzemeleri ihracatından 4.32 milyar dolar ve seramik sağlık gereçleri ihracatından ise 1.97 milyar dolar yerli katma değer yarattığı gözlemleniyor.   

İnşaat seramikleri sektörü, üretimden katma değer yaratıyor

2009-2018 yılları arasında, inşaat seramikleri sektörünün üretimden yarattığı katma değer, sürekli bir artış gösterdi. 10 yıllık dönemde, seramik kaplama malzemeleri toplam 13 milyar TL ve seramik sağlık gereçleri ise 5.5 milyar TL üretimden katma değer sağladı. Bu sayede inşaat seramikleri sektörü, son 10 yılda cari fiyatlarla 18.5 milyar TL üretimden katma değer sağlamış oldu. İnşaat seramikleri sektörünün katma değer yaratma gücünün 2009 yılında yüzde 29.4, 2018 yılında ise yüzde 36'ya yükseldi. 

10 yılda 56.8 milyar TL değerinde üretim yapıldı

İnşaat seramikleri sektöründe yapılan üretimin, ülke ekonomisine büyük katkısı bulunuyor. Açıklanan raporda, 2009-2018 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde, seramik kaplama malzemelerinin toplam 42.1 milyar TL'ye ve seramik sağlık gereçlerinin ise 14.7 milyar TL üretim değerine ulaştığı biliniyor. İnşaat seramikleri sektörünün son 10 yılda cari fiyatlarla 56.8 milyar TL değerinde üretim yaptığı söylendi.    

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz yaptığı konuşmada yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Çenesiz, sektörün büyüklüğünün ve Türkiye ekonomisi için önemini vurguladı. Çenesiz, "Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye ünvanını kullanmaya yetkilendirilmiş olan Federasyonumuz; 7 dernek, 87 büyük sanayi işletmesi, 1.500’den fazla KOBİ, TUİK verilerine göre 60 bin direk çalışan ve 300 binden fazla dolaylı istihdam yaratan büyük bir yapıdır. İhracat konusunda elde ettiğimiz başarı ise yadsınamaz. 2018 yılında 2017’ye göre yüzde 12 büyüyerek 1.2 milyar Dolar ihracat yaptık. Bu yılın ilk 5 ayında da doğalgaz maliyetlerindeki olağanüstü artışa rağmen ihracatımızı yüzde 6 artırdık. Sektörümüzün gerçekleştirdiği ihracat ile her 100 Dolarlık ihracatın 83 Doları ülkemizde kalmaktadır. Bu oran başlı başına bir rekordur" dedi. Başkanlık döneminde yapılan faaliyetlereden bahseden Çenesiz, "2 yılda başkanlık olarak 175 günde 182 faaliyet, genel sekreterlik olarak 168 günde 165 faaliyet yapıldı. Tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kurulda konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Nureddin Nebati ise "Seramiğin 8 bin yıllık geçmişinin merkezinde bulunuyoruz. Bu merkezden dünyaya açılıyor olmak gurur verici. İhracat rakamlarının sadece seramik sektöründe değil, bütün sektörlerimizde arttığını altını çizerek belirtmek isterim. Türkiye olarak, son 6 yıl içerisinde gerçekleşen birçok ekonomik saldırıyı bertaraf ederek bunu başardık. Üstesinden geldiğimiz her saldırı, bizi daha da güçlendiriyor. Krizleri fırsata çevirerek ilerliyoruz. Seçimden sonraki 4 yıllık süreçte de bütün sektörlerimiz avantaj elde etmeye devam edecek. Üretim ve ihracat odaklı çalışmalara imza atılacak. Bulunduğumuz coğrafyanın zorluklarını biliyor ama aynı zamanda bizlere sunduğu fırsatları da görüyoruz. Bu fırsatları yakalamak için bütün sektör paydaşlarının bir arada çalışması gerektiğini hatırlatmak isterim. Öncelikli sorunları ve yol haritalarını belirlemeli, bu doğrultuda strateji geliştirerek hareket etmeliyiz. İlerleyen dönemde, ekonomi alanında atılmış adımlar sayesinde sektörlerimizde çok daha iyi noktalara gelineceğini düşünüyoruz. Bakanlığımız adına sizden de isteğimiz; bizden talep edin, isteyin, sıkıştırın, çalıştırın, bizi de içine katın. Birlik olalım, birlikte çözelim. Elele vererek yürüyelim, ortak adımlar atalım. Emrinizdeyiz" ifadelerini kullandı. 

“Seramik sektörü ülkemiz için çok önemli”

Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Rıza Tuna Turagay konuşmasında, "Seramik sektöründe hayata geçirilen 1,2 milyar Dolarlık ihracatın bizim için çok önemli olduğunu söylemeliyim. Bu gelişme, sektörümüzün ithalata bağımlı olmadığını gösteriyor. Biz asla seramik sektörünü ihmal edemeyiz. Büyük başarılara imza atan bu sektörün, her zaman yanında olacağız. Bütün sektör temsilcilerimizin, gelişimin önünü açmak adına sektöre katkı sunmalarını bekliyoruz. Sektörlerdeki yabancı marka algılarının ancak bu şekilde önüne geçilebilir. Sektörümüzde, enerji ve eğitim gibi geliştirilmesi gereken alanların da olduğunu biliyoruz. Bu alanların, bütün paydaşların ortak çalışmalarıyla ortadan kaldırılabileceğine inancımız tam. Türkiye, ekonomik açıdan güçlü bir ülke olduğunu unutmamalı. Sektör içi veya dışındaki bütün sıkıntıları, hep birlikte aşacağız. Türkiye’nin potansiyeli ve genç nüfusu birçok ülkede bulunmuyor. Bu avantajlarımızı iyi değerlendirmeliyiz. Ayrıca seramik sektörünün de her zaman yanında olarak destekleyeceğimizi belirtmek istiyorum" sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.