Enerji Maliyetleri Düşmeden Çimento Fiyatları Düşmez

Enerji Maliyetleri Düşmeden Çimento Fiyatları Düşmez

Piyasa uzmanlarına göre döviz kurlarındaki gerilemelerden daha çok enerji maliyetlerinde gerileme olması gerekiyor. Uzmanlar, enerji maliyetleri düşmeden çimento üretim maliyetlerinde düşüş olmayacağı ve girdi maliyetleri değişmeyeceğini ifade etti.

A+A-

İnşaat maliyetlerinde meydana gelen yüksek artış sektörde kriz ortamının dağılmasına izin vermiyor. Yüksek maliyetlerle yapılan inşaatların özellikle konut sektörüne zam olarak yansımasından dolayı inşaat yapı malzemelerinin güncel fiyatları takip altında tutuluyor. Hem inşaat yaptıracak olanlar hem de ev satın alacaklar inşaat yapı malzemelerinin fiyat değişimlerine göre pozisyon almak istiyorlar. Şubat ayının girmesiyle de özellikle çimento fiyatlarına dair sorgulamaların aralığı sıklaşmaya başladı.

ÇİMENTO FİYATLARI PİYASA ANALİZİ

Çimento son bir yıldır en çok fiyat tartışması yapılan inşaat yapı malzemesi oldu. İhracat kaleminin gelişmesi, maliyet artışları ve iç piyasanın özel şartlarından dolayı çimento fiyatlarında önemli zamlar son 1 yıldır inşaat sektörünü zor durumda bırakıyor. Son dönemlerde fiyatlardaki yükselişin hızı kesilse de henüz arzu edilen fiyat düşüşleri meydana gelmedi. Bundan dolayı da beklentilerin karşılanamamasından inşaatların devam edip etmemesi yönünde net bir karar alınamıyor.

Döviz kurlarında son günlerde meydana gelen yatay seyrin çimento fiyatlarını da düşüreceği yönünde beklenti henüz fiyat listelerine yansımadı. Piyasa uzmanlarına göre döviz kurlarındaki gerilemelerden daha çok enerji maliyetlerinde gerileme olması gerekiyor. Enerji maliyetleri düşmeden çimento üretim maliyetlerinde düşüş olmayacağı ve girdi maliyetleri değişmeyeceği için döviz kurlarının seyrinin çimento sektörünü fiyat açısından pek etkilemeyeceği değerlendirmeleri yapıldı.

ÇİMENTO OLMAZSA OLMAZ YAPI MALZEMESİ

İnşaat sektörü için çimento olmazsa olmaz bir yapı malzemesi olduğu biliniyor. Çimento kullanılmadan herhangi bir alternatif yapı malzemesi ile betonarme inşaatlar yapılamıyor. Bundan dolayı da inşaat sektörünün çimento kullanmama gibi bir tercihi olamıyor. Betonun hammaddesi olan çimento inşaat sektörünün vazgeçemediği temel yapı malzemesi olarak fiyat takibi yapılıyor. 

ÇİMENTO FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Çimento fiyatları ile alakalı olarak bir standart fiyat listesi bulunmuyor. Bir inşaatta kullanılan çimento miktarının oldukça fazla olmasından dolayı fiyatlarda nakliye de büyük bir yekun tutuyor. Bunun yanında farklı farklı fabrikaların fiyatları eklenince şehirden şehire çimento fiyatları değişebiliyor. Şu anda ortalamalara göre çimento fiyatları Şubat 2022 için şöyle oluştu:

-1 Kg Gri Çimento: 9 TL 
-3 Kg Gri Çimento: 19 TL 
-5 Kg Gri Çimento: 25 TL 
-50 Kg (1 Torba) Gri Çimento: 56 TL
-1 Kg Beyaz Çimento: 17 TL 
-3 Kg Beyaz Çimento: 33 TL 
-5 Kg Beyaz Çimento: 45 TL 
-50 Kg (1 Torba) Beyaz Çimento: 93 TL

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.