Enerji Kimlik Belgesi Talebi Yüzde 276 Arttı

Enerji Kimlik Belgesi Talebi Yüzde 276 Arttı

Armut, binaların enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi arayanlara çözüm oldu. Son tarihi 31 Aralık 2019 olarak duyurulan Enerji Kimlik Belgesi için talep artışı %276’ya ulaştı.

A+A-

Hizmet sektörünü online ortama taşıyan Armut, binaların enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi için yoğun talep alıyor. 2017 itibarıyla tüm bina alım - satım ve kiralamalarında zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi’nin alınması için son tarih 31 Aralık 2019 olunca, taleplerde hızlı bir artış gözlemlendi. Eylül ayında 44 adet olan hizmet talebi, Ekim’de %211, Kasım’da ise %276 oranında artış gösterdi. Aralık ayı sonundaysa talep sayısının 1000’in üzerine çıkması öngörülüyor.

 

Yıl boyunca en çok Ankara (291), İstanbul (173) ve İzmir’de (125) talep edilen Enerji Kimlik Belgesini, uzmanlık belgesini almış mimarlar, makine, elektrik ve inşaat mühendisleri düzenleyebiliyor. Enerji kimlik belgesi bulunmayan binalarda kiralama ve alım-satım işlemleri yapılamıyor.

 

Armut.com verilerine göre Enerji Kimlik Belgesi almak için en düşük ücret 40 TL olarak görülürken, ortalama fiyatlar 786 TL civarında seyrediliyor.

 

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında, binaların enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi, A’dan G’ye kadar binaların enerji performans sınıflandırmalarını belirtir. 50 m2 üzerindeki Türkiye’deki bütün binalar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundadır. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmeyen yeni binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verilmez. Belge, Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi aşamasında ilgili idarelere sunulur. Yeni binaların enerji kimlik belgesi sınıfı, en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak değerlendirilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.