'Elektronik Beton İzleme' Sistemi Yürürlüğe Girdi

'Elektronik Beton İzleme' Sistemi Yürürlüğe Girdi

Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı.

A+A-

Yapı denetimlerine yeni düzenleme geldi. Buna göre, yapılarda taze betondan numune alınması, deneylerinin yapılması ve raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 

Yürürlüğe girdi

Bugün yürürlüğe giren tebliğ, Bakanlık tarafından izin belgesi almış laboratuvarlarca 4708 sayılı Kanun kapsamında denetimi yürütülen yapılardan taze beton numunelerinin alınması, bunlara yönelik deneylerin yapılması ile raporlanması süreçlerinin izlenmesi ve denetlenmesinde takip edilecek yola ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Kaçak yapılaşmanın önüne geçilecek

Tebliğe göre, yeni yapı denetim sistemiyle beton numunelerinin elektronik ortamda takibi yapılacak. Yeni sistem ile tarafsız beton denetiminin yapılması ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi planlanıyor. 

81 ilde yaygınlaştırılacak

81 ilde yaygınlaştırılacak e-Beton (Elektronik Beton İzleme Sistem) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek. 

Çipli beton

Yeni sistem kapsamında inşaatlarda kullanılan betonların içerisinde özel çip yerleştirilecek. Vatandaşlar bu çipler ile satın alacakları evin sağlamlığı e beton sistemi üzerinden sorgulayabilecek. 

Tüm bilgiler sistemde

Sistem ile vatandaşlar parsel numarasıyla evin beton kalitesiyle ilgili tüm bilgilere ulaşabilecek. Yapılan inşaatlara ilişkin tüm bilgiler sistem üzerinde yer alacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.