El Konulan 15 milyarlık Taşınmaz Meclis Gündeminde

El Konulan 15 milyarlık Taşınmaz Meclis Gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, KHK’larla el konulan 15 milyar lira değerindeki taşınmazın listesinin ve hangilerinin kamu kurumları ile belediyelerden Gülen yapılanması hibe edildiğinin açıklanmasını istedi.

A+A-

Selin Sayek Böke, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan KHK’larla Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ait olduğu iddiasıyla el konulan taşınmazları Meclis gündemine taşıdı. Selin Sayek Böke, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yıllardan beri el üstünde tutulup, üzerine toz kondurulmayan, devletin kılcal damarlarına kadar sızmalarına göz yumulan Fethullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz sonrası el konulan mal varlığının değerinin 15 milyar lirayı bulduğuna dikkati çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede “Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ), paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren 26 bin 994 kişinin kurup yönettiği toplam 9 bin 106 şirketten 6 bin 175’inin, aktif elemanları tarafından kurulup yönetilen faal şirketler olduğunun belirtildiğini” anımsatan Sayek Böke, şunları kaydetti:

“Dershane, okul ve yurt olmak üzere toplam bin 350 kuruluşun FETÖ’ye ait olduğu, bu kuruluşların 389 şirkete kayıtlı olduğu belirtilen iddianamede, örgütün 96 vakıfla faaliyet yürüttüğü, Türkiye’de toplam 902 dernek sahibi olduğu, yapılanmanın elinde 17 üniversitenin faaliyet gösterdiği vurgulandı. KHK’lerle el konulan taşınmazlardan Maliye hazinesine şu ana kadar 62 bin 317, Vakıflar Genel Müdürlüğüne 2 bin 167 adet taşınmaz devrolduğu; ayrıca idari ve adli mercilerce de 155 bin taşınmazın bloke edildiği, FETÖ paralel yapılanma örgütüne ait yurt, okul, vakıf, gayrimenkulün toplam değerinin 15 milyar lira civarında olduğu bilgisi de, bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır.”

Tahsisi yapanlar kimler

Selin Sayek Böke, önergesinde Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

-FETÖ/PDY terör örgütü, 15 milyar TL’ye ulaşan gayrimenkul ve taşınmazlardan oluşan varlığı, devletin idari ve istihbari kurumlarının denetim sorumluluğuna rağmen, göz göre göre nasıl biriktirmiştir?

-Maliye hazinesine kaydolarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrolarak veya MASAK tarafından bloke edilerek devletin uhdesine geçen bu taşınmazların listesi nedir?

-15 Temmuz darbesine kalkışan FETÖ/ PDY terör örgütü ile bu örgüte dönük operasyonlarda ilişkili olduğu tespit edilen kişi, kurum, şirket, vakıf, dernek veya diğer sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler veya şirketleri tarafından tahsis edilen, satışı yapılan, trampa edilen arsa, konut ve gayrimenkuller gibi taşınmazlar var mıdır? Varsa hangileridir ve hangi yöntemle ve şartlarla verilmiştir?

-Söz konusu terör örgütüne bu devir, tahsis veya satışı yapan kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler veya belediye Şirketleri hakkında herhangi bir soruşturma, inceleme, işlem başlatılmış mıdır? Sorumluları hakkında nasıl bir yasal işlem yapılacaktır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.