Dev Projenin Açılış Tarihi 3 Yıl Ertelendi

Dev Projenin Açılış Tarihi 3 Yıl Ertelendi

5 milyar dolar yatırımla hayata geçirilen İstanbul Finans Merkezi projesinin açılış tarihi 2020'den 2023'e ertelendi. Projelerin tamamlanmasıyla bankaların genel merkezleri ve Merkez Bankası Ataşehir'e taşınacak.

A+A-

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesinin açılış tarihi bir kez daha ertelendi. 2020'de hizmete girmesi beklenen 5 milyar dolar değerindeki proje, Ziraat Bankası ve Merkez Bankası binalarının inşaatındaki gecikme nedeniyle 2023'te açılacak.

11 YILDIR GÜNDEMDE

Hükümet, 2007 yılında genel merkezleri Ankara'da bulunan kamu bankaları ve finans kuruluşlarının İstanbul'a taşınacağını açıkladı. Ümraniye'deki 300 bin metrekarelik dev araziyi adres olarak gösteren hükümet Ocak 2008'de İstanbul İFM projesini duyurdu. Strateji ve eylem planı Ekim 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İFM'nin, mimari tasarımı ve proje hazırlama süreci Emlak Konut GYO tarafından başlatıldı. İFM için ilk yapım ihalesi Kasım 2012'de düzenlenirken ilk kazma 2014 yılında vurulabildi. 2016 olarak duyurulan projenin açılış tarihi önce 2018'e ardından 2020'ye ertelendi.

ÖZEL SEKTÖR BEKLEMEDE

Geçen sürede Ağaoğlu, tüm hafriyat işlerini, zemin iyileştirmesini, ortak altyapıyı, ulaşım yollarını, kapalı ve açık otoparklarla üstlendiği ofis ve konut alanlarının kaba inşaatını tamamladı.  Tahincioğlu ve İş GYO da kaba inşaatı bitirirken, üç şirket “ince işlere” geçmek için hâlâ diğer projelerin inşaat seviyesinin ilerlemesini bekliyor. Hali hazırda Vakıfbank'ın iki bloklu projesi yükselirken, Ziraat Bankası'nın binasının temeli geçen yılın son çeyreğinde atılabildi. Halk Bankası, BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu'na ait yapıların inşaatı da sürüyor.  İFM'de yer alacak en yüksek yapıya sahip olan Merkez Bankası binasının ise henüz temeli atılamadı. Ruhsat işlemleri geçen yıl sonunda tamamlanan 54 katlı kulenin yapımı için Ağustos 2017'de düzenlenen arsa satış karşılığı gelir paylaşımı ihalesini 1 milyar 440 milyon lira toplam hasılat ve bu gelirden TOKİ'ye 180 milyon lira teklif eden İntaş Taahhüt Yapı Sanayi Ticaret A.Ş. kazanmıştı. Zemin iyileştirme çalışmasına devam eden firmanın Merkez Bankası binasının yapımına bu yıl başlaması beklenirken, inşaatın en az 3 yılda tamamlanması bekleniyor.

PROJENİN KALBİ OLACAKTI

3328 ada 10 numaralı parselde bulunan 15 bin 960 metrekarelik Merkez Bankası binasının arazisi için hazırlanan imar planıyla eşine rastlanmayan bir inşaat hakkı tanındı. Ada bazlı kentsel dönüşümün olduğu Fikirtepe'de bile arsa büyüklüğünün 4 katı kadar emsale dahil inşaat hakkı verilirken, Merkez Bankası'nın arsası için 6 kat yani 97 bin 859 metrekare emsale dahil inşaat yapılması sağlandı. Emsal dışı alanlarla birlikte 16 dönümlük arsaya toplam 258 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek. Tam ortadaki Merkez Bankası parseline alışveriş merkezi, rezidans, otel, sinema, tiyatro, ofis, lokanta, gazino, özel hastane ve eğitim alanları yapılabilecek.

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.