Demirdeki Fiyat Artışı Altını Geçti!

Demirdeki Fiyat Artışı Altını Geçti!

Demir cevherinin yıllık ortalama fiyatı 7 yılın en yüksek seviyesine geldi. Yılbaşından bu yana demir cevherinin fiyatı yüzde 38 artarken, altının yükselişi yüzde 24'le kaldı.

A+A-

Çeliğin hammaddesi demir cevherinin fiyatı, başlıca metaller arasındaki en güçlü performanslardan birini sergileyerek 7 yılın en yüksek seviyesine geldi.

Dünyanın en büyük tüketicisi Çin’de inşaat ve altyapı sektörlerdeki patlamanın talebi güçlendirmesi, buna karşın en büyük üreticilerden Avustralya’nın ihracatında gevşeme demir cevherinde mükemmel fırtınayı tetikliyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, Dalian ve Singapur'da demir cevheri vadeli işlemler geçen hafta, Avustralya'dan tedarik endişeleri ve Çin'de çelik talebi hakkında iyimserlik nedeniyle artarak kontrat rekoru kırdı. Avustralya'dan geçen hafta demir cevheri sevkiyatı 12 milyon tona düşerek 2 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Altından daha iyi performans gösteriyor

S&P Platts verilerine göre demir cevheri, başlıca emtia ürünleri arasında bu yıl en iyi performans gösterenlerden biri. Yılbaşından bu yana demir cevherinin fiyatı yüzde 38 artarken, bu yılın favori yatırım araçlarından altının yükselişi yüzde 24 ile sınırlı kaldı.

Trading Economics tarafından yapılan makro modelleme ve analist beklentileri bu çeyreğin sonunda fiyatların en az 121.40 dolar/ton olacağı beklentisini ortaya koyuyor. Demir cevheri, COVID-19 aşısının küresel ekonomik büyümeye ivme kazandırmasından en fazla yarar sağlayacak emtia ürünlerinden biri olarak gösteriliyor.

Hindistan’da cevher ihracatına yasak gündemde

Hindistan’da Çelik Bakanı Dharmendra Prahan, ülkenin demir cevheri ihracatını yasaklaması olasılığının halen gündemde olduğunu söyledi. Sektör temsilcileriyle yapılan görüşmede demir cevheri ihracatının yasaklanması ihtimali üzerine Bakan, “Bu iyi bir öneri, bazı kesimlerle konuya ilişkin görüşmeler yapıyoruz. Arz konusunda endişelerimiz var ve madenciler ile devlete bağlı NMDC ve Odisha Mineral Development Corporation şirketleriyle görüşme halindeyiz” dedi.

Hindistan, geçtiğimiz ay demir cevheri ihracatında yüzde 20 gümrük vergisi getirilmesi kararı almıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum