DASK’ta Teminat ve Metrekare Birim Maliyeti İki Katına Çıkarılıyor

DASK’ta Teminat ve Metrekare Birim Maliyeti İki Katına Çıkarılıyor

DASK Zorunlu Deprem Sigortası’nda yeni yıl ile birlikte değişikliğe gidiliyor. Buna göre mevcut teminat iki katına çıkarılıyor ve yenilemede prim indirimi yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltiliyor.

A+A-

DASK Zorunlu Deprem Sigortası ile alakalı olarak bir süre önce açıklanan teminat çeşitlendirilmesi uygulamasının rafa kaldırıldığı öğrenildi. Buna göre 2023 yılı planlamasında Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Zorunlu Deprem Sigortası’nda teminat ve metrekare birim maliyetinin enflasyonist koşullar gerekçesi ile iki katına çıkarılıyor.

DASK TEMİNAT TUTARLARI ARTTIRILIYOR

Herhangi bir afet durumunda bir mesken için verilen teminat tutarı 2022 yılında yüzde 19,4 arttırılarak 268 Bin TL’den 320 Bin TL’ye çıkarılmıştı. 2023 yılında ise bu teminat tutarı 640 Bin TL’ye yükseltilecek.

METREKARE BİRİM MALİYETİ YÜKSELİYOR!

Betonarme yapılan için prim toplanırken metrekare birim maliyeti 2022 yılında yüzde 18,9 oranında arttırılmış ve 1.268 TL’den 1.508 TL’ye çıkarılmıştı. Diğer yapı türlerinde ise 874 TL’den 1.040 TL’ye yükseltme yapılmıştı. 2023 yılında betonarme yapıların metrekare birim maliyeti 3.016 TL’ye, diğer yapılarda ise 2.080 TL’ye çıkarılacak.

ASGARİ PRİM TUTARLARI İKİ KATINA ÇIKIYOR!

Ayrıca risk gruplarına göre sınıflandırılan yapılardan alınan asgari prim tutarları da iki katına çıkarılacak. Şu anda bu asgari prim tutarları risk gruplarına göre sırasıyla 140 TL, 120 TL, 90 TL, 70 TL, 55 TL, 45 TL ve 40 TL olarak uygulanıyor. Bu ücretler iki katına yükseltilecek.

POLİÇE YENİLEMELERİNDE İNDİRİM ORANI DEĞİŞİYOR

DASK poliçesi yaptıran ve bu poliçelerini yenilemek isteyen ev sahiplerine yüzde 10 oranında indirim uygulanıyordu. Bu indirimin yüzde 20’ye çıkarılmasına karar verildi. Bu düzenlemeye dair son onayın çıktığı bildirilirken kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak kesinleşeceği belirtildi.

SEL VE DİĞER AFETLER DASK KAPSAMINA ALINACAK!

Öte yandan depremin yanında sel ve diğer doğal afetlerin de DASK kapsamına alınması bekleniyordu. Bu konuda çalışmalar devam ederken DASK kapsamının bu şekilde genişletilmesine dair düzenlemenin Nisan veya Mayıs aylarını bulabileceği belirtildi.

DASK İLE 1,7 MİLYAR TL PRİM TOPLANDI!

2022 Kasım verilerine göre Türkiye genelinde DASK poliçelerinin toplam sayısı 10,8 milyon adede çıktı. Sigortalılık oranı ise yüzde 54,1 olarak gerçekleşti. DASK’ta ödenen toplam prim ise 1,7 Milyar TL’nin üzerinde oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.