Çin'de Konut Fiyatları 6 Yıl Sonra İlk Kez Düştü

Çin'de Konut Fiyatları 6 Yıl Sonra İlk Kez Düştü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve bu nedenle yaşadığı dalgalanmalar ile küresel piyasaları da etkileyen Çin'de konut fiyatları Eylül ayında bir önceki aya oranla yüzde 2015'den bu yana ilk kez 0,08 oranında düşüş gösterdi.

A+A-

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve bu nedenle yaşadığı dalgalanmalar ile küresel piyasaları da etkileyen Çin'den beklenen rapor açıklaması geldi. Çin Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan Konut Piyaasası raporu büyük yankı uyandırdı. 

Çin'in 70 kentini kapsayan ve devletin sübvanse ettiği konutların kapsam dışı bırakıldığı yeni konut fiyatları endeksi Eylül ayında bir önceki aya oranla yüzde 0,08 oranında düşüş gösterdi. Çin'de konut fiyatları en son 2015 senesinin Nisan ayında düşüş göstermişti. 

ÇİN'DE KONUT SEKTÖRÜ EVERGRANDE KRİZİNİN ETKİLERİNİ HİSSETMEYE DEVAM EDİYOR! 

Çin'de ikincil piyasa konut fiyatlarında da düşüş yaşandı. İkincil piyasadaki değerler yüzde 0,19 düştü ve düşüşünü ikinci aya da taşıyarak üst üste ikinci kez değer kaybı yaşamış oldu. Çin'de China Evergrande Group’un başını çektiği emlak geliştirme şirketlerinde yaşanan kriz ekonominin görünümünü de olumsuz etkilemeye başladı. 

Açıklanan verileri Bloomberg HT kanalına değerlendiren Şanghay merkezli E-House Çin Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü araştırma direktörü Yan Yuejin, “Sektör açık bir şekilde aşağı yönlü çevrime girdi. Çin’de konut piyasası düşüşü genellikle yaklaşık sekiz ay sürer. Şimdi öncelik bir panik durumunu önlemek” diyerek paniğe izin veremeyeceklerini dile getirdi.

Konut fiyatlarında yaşanan düşüş ile beraber konuta olan talebin daha da azalacağı, bunun da zaten nakit sıkışıklığı yaşayan şirketlerin daha da dara düşeceğini ve krizi büyütebileceği belirtiliyor. Firmaların nakit para ihtiyacı nedeni ile daha fazla indirim yapabileceği bunun da emlak sektörünü kısır döngüye sokabileceği uyarısı yapıldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.