Çimento’da Fiyat İstikrarsızlığı: Müteahhitler Keyfi Zam ve İndirimlere Tepkili

Çimento’da Fiyat İstikrarsızlığı: Müteahhitler Keyfi Zam ve İndirimlere Tepkili

Çimento şirketlerinin fiyat istikrarsızlığı müteahhitleri çileden çıkarıyor. Çimento şirketlerinin keyfi olarak yüzde 50’lere varan zamlar yapması ve yine keyfi olarak fiyat düşürmesi tepkilere neden oluyor.

A+A-

Geçtiğimiz şubat ayında İzmir’deki çimento şirketleri yüzde 50 zam yapacağını açıkladıktan sonra müteahhitler konuya tepki gösterdi. Müteahhitlerin tepkisi üzerine zam oranı yüzde 20’lere kadar düştü. İlerleyen zamanlarda yüzde 20’lik zam oranı kaldırıldı.

FİYAT SPEKÜLASYONU İLE MÜTEAHHİTLERE İHTİYACI OLMAYAN ÇİMENTO SATILIYOR

İzmir’de Çimentodaki fiyat istikrarı bir türlü sağlanamıyor. Çimento şirketleri sürekli fiyat politikasında değişikliklere gidiyor. Fiyatlar sürekli yüzde 40-50 oranında zamlar yapılıp zamlar geri çekilerek piyasadaki denge bozuluyor. Zam yapılmadan önce bayilere bilgi veriliyor. Bayilerin müteahhitleri arayarak zam geleceğini belirterek stoktaki ürünleri müteahhitlere satıyor. Müteahhitler ise haksız rekabet oluşturularak ihtiyacı olmadıkları halde çimento almak zorunda bırakıldıklarını ifade ediyor. Müteahhitler çimentodaki tekelleşmeden dolayı bu tür fiyat spekülasyonlarının sık sık yapıldığını ifade ediyor.

1 KAMYON ÇİMENTODA 2 BİN 500 TL ZARAR

Çimento fiyatları ilçeye göre veya bayiye göre değişebiliyor. 17 Mayıs haftasında çimento fiyatları 10,5-11 liradan 14,5 - 15,5 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar seçimden sonra10 lira ile 11 lira seviyesine geriledi. 1 kamyon ortalama 500 torba çimento alıyor. Bir kamyon çimento maliyeti 5 bin lira iken zamlı tarife ile alındığında fiyat 7 bin 500 liraya çıkıyor. Müteahhit bir kamyonda 2 bin 500 lira fazla ödemek zorunda kalıyor.

ÇİMENTO KARTELLERİ FİYATLARA KEYFİ ZAM YAPIYOR

İzmir’de faaliyet gösteren belli başlı çimento şirketleri bulunuyor. Tekelleşen çimento şirketleri fiyat artırımı ve indiriminde ortak hareket ediyor. Müteahhitler her çimento siparişinde farklı fiyat uygulamaları ile karşılaşırken 1 hafta içerisinde yüzde 50 indirimli veya zamlı fiyattan çimento alıyor. İzmir’de faaliyet gösteren federasyon ve dernekler konuyu daha önce rekabet kurulu ve ticaret odasına götürse de fiyat tekelinin önüne geçemedi. Müteahhitler çimento fiyatlarına devlet müdahalesi bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.