Çimentocular Zam Yapıyor, Betoncular Zararına Satıyor!

Çimentocular Zam Yapıyor, Betoncular Zararına Satıyor!

Ağustos başında çimento fiyatlarına 200 liralık bir zam daha uygulayan çimento firmaları 1 ton dökme çimento fiyatını 1.350 liraya çıkarırken, betoncular artan maliyetlere rağmen düşük talep, yüksek rekabet nedeniyle fiyatlarını düşürüp zararına satıyor.

A+A-

Çimento maliyetlerindeki aşırı fiyat artışları ve inşaat sektöründeki yatırımların askıya alınması ile beton talebinde ciddi bir düşüşün olması hazır beton sektörünü büyük bir krizle karşı karşıya bıraktı. 

Akaryakıt fiyatlarının gerilemesine ve maliyet artışlarının kontrol alına alınmasına rağmen çimento üreticileri Ağustos ayından itibaren geçerli olmak üzere dökme çimentonun ton fiyatına 200 lira zam yaptı. Çimento torbasının fiyatı ise geri geldi. 

BETON TALEBİ AZALDI

Konut projelerinin askıya alınması, kamu projelerinin ertelenmesi, kentsel dönüşümde istenilen hıza ulaşılamaması gibi faktörlerle beton talebi azaldı. Büyük konut projelerinin başlamaması nedeniyle hazır beton santralleri üretim kapasitelerini düşürdü. Betonda talep daralınca rekabet arttı. 

BETONCULAR İŞ ALABİLMEK İÇİN ZARARINA FİYAT VERİYOR

Beton firmalarının çimentodan kaynaklı maliyetleri artarken fiyatlar düşüyor. Geçtiğimiz aylarda 900 lira civarında seyreden beton fiyatları 750-800 liraya kadar düşebiliyor. Sabit giderleri çok fazla olan beton üreticileri, sabit giderlerini karşılayabilmek ve tesisin çalışmasını sağlayabilmek için düşük fiyat veriyor. 

KÜÇÜK ÜRETİCİLER REKABETTE ZORLANIYOR

Çimentoda çok az sayıda oyuncu olmasından dolayı tekelleşme oluşurken, hazır beton sektöründe büyük oyuncuların yanı sıra orta ölçekli oyuncuların da olması rekabetin oluşmasını sağlıyor. Çimento üreticileri, hazır beton tesislerini çimento satmak için ticari bir argüman olarak kullanırken, bunlarla rekabet etmeye çalışan daha küçük ölçekli santraller rekabette zorlanıyor. Çimento üreticileri, çimentoda istedikleri gibi fiyat belirleyip kar marjlarını koruyabildikleri için hazır betonda daha agresif fiyatlarla piyasayı manipüle edebiliyor. 

ÇİMENTODA ÜRETİM DÜŞÜYOR, CİRO ARTIYOR

İç ve dış piyasada talepteki düşüş ile birlikte çimento sektöründe cirolar artmaya devam etti. Son olarak 2022 yılının ilk 6 ayına yönelik mali bilançosunu açıklayan Çimsa'nın yılın ilk yarısında cirosu %119 artışla 3.595 milyon TL olarak gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.