Çimento ve Agregaya Büyük Zam! Çimento Fiyatı 950, Beton Fiyatı 800 TL’ye Çıkacak

Çimento ve Agregaya Büyük Zam! Çimento Fiyatı 950, Beton Fiyatı 800 TL’ye Çıkacak

Çimento üreticileri KDV Hariç 650 TL olan çimento fiyatlarını 1 Şubattan itibaren 800 TL’ye çıkardı. Çimento ve Agrega zammı ile beton firmaları da zamlı fiyat uygulayacak. 1 Şubattan itibaren çimento KDV dahil 950 liradan, beton 800 liradan satılacak.

A+A-

Çimento üreticileri bugün sürpriz bir kararla büyük bir zam uyguladı. Çimentonun ton fiyatını 650 liradan 800 liraya çıkaran çimentocular zamlı tarifeyi 1 Şubattan itibaren uygulamaya başlayacak. Agrega fiyatlarına da 1 Şubattan itibaren geçerli olmak üzere ciddi oranda zam yapıldı. Agreganın ton fiyatı 43 lira oldu.

FİYATLAR 1 YILDA YÜZDE 400 ARTTI

1 yıl önce 230 liraya satılan çimentonun fiyatı son zamla beraber 800 liraya çıktı. Agrega fiyatları ise 11 liradan 43 liraya yükseldi. Hem çimento hem de agrega fiyatındaki artışlarla beraber zam oranı son 1 yılda 400’e yaklaşmış oldu.

İÇ PİYASA FİYATLARI İHRACAT FİYATLARINI GEÇTİ

Çimentocular yurt dışına 49 dolardan çimento satıyor. İhracat fiyatı 665 lira civarındayken iç piyasadaki yeni zamla beraber satış fiyatı ihracat fiyatının üstüne çıktı.

ZAMMIN GEREKÇESİ YOK

Geçtiğimiz yıl çimento fiyatlarına çok ciddi zamlar yapan üreticiler gerekçe olarak dövizdeki artıştan dolayı enerji maliyetlerindeki artışı gösteriyorlardı. Ancak dövizdeki dalgalanmanın durduğu bu dönemde yapılan zam için herhangi bir gerekçe açıklanmadı.

BETONDA KAR MARJI YÜZDE 5’E DÜŞSE FİYAT 800 LİRAYA ÇIKAR

Çimento ve agregadaki zamlar en çok beton üreticilerini etkiliyor. Betoncular çimento ve agrega zammından sonra kar marjlarını yüzde 5’e düşürseler de beton fiyatları KDV dahil 800 lirayı bulacak. Betoncular yüzde 10 kar marjı ile çalışmak istediğinde 1 metreküp beton fiyatının KDV dahil 1.000 liraya çıkması gerekiyor. Bu fiyatlarla satış yapamayacaklarını ifade eden betoncular kar marjlarını düşürmek zorunda kalacaklarını belirtiyor. Betoncular son zamlarla beraber özel sektörde ve kamuda yatırımların duracağını ve sektörün daha da daralacağını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum