Çeşme'de Kamulaştırma Kararları İptal Edildi

Çeşme'de Kamulaştırma Kararları İptal Edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü kararıyla İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde “Yeni Çeşme Projesi” kapsamında özel mülklere ilişkin alınan kamulaştırma kararı Cumhurbaşkanlığı tarafından iptal edildi.

A+A-

İzmir’de tartışmalara neden olduktan sonra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kente gelerek bizzat anlattığı “Yeni Çeşme Projesi” ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün teklifiyle Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında kamulaştırılan Çeşme’deki araziler kamulaştırma programından çıkartıldı. Urla Zeytineli’ndeki tarım arazilerinden sonra Çeşme için de aynı uygulama yapılınca 24 Ocak’ta yayımlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ortadan kaldırılmış oldu. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içinde yer alan Urla’daki 333 farklı büyüklükteki parsel ile Çeşme Alaçatı’daki 178 farklı büyüklükteki parseller için alınan kamulaştırma kararları hükümsüz kaldı.

Yeni karar; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanırken bölgede vatandaşlar tarafından açılan “kamulaştırmanın iptali davası ne olacak” sorusu da akıllara geldi. Karar ile mahkeme dosyalarının da altı boşalmış oldu. Bakanlık, maliye hazinesine ait geriye kalan geniş arazilerle ilgili kamulaştırma yapmadığı için iptal davaları sadece özel mülkleri içeriyordu. Bundan sonraki işlemin bakanlık tarafından ilgili belediyesiyle koordineli şekilde yapmasının da önü açıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.