Çeşme Belediyesi'nin İmar Değişikliği Kararı Yargıya Taşındı

Çeşme Belediyesi'nin İmar Değişikliği Kararı Yargıya Taşındı

Çeşme Belediyesi, bir marketler zincirinin kiracı olarak bulunduğu alanının yıkılıp içerisinde otopark da olan belediye hizmet binası yapılması için imar planı değişikliğine gitti. Söz konusu plan değişikliği yargıya taşındı.

A+A-

Sakarya Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan içinde bir marketler zincirinin bulunduğu yaklaşık 5 bin metrekarelik bir bina ile ilgili Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'ın onayıyla imar değişikliğine gidildi.

İmar planlarında ticaret-turizm-konut alanı olarak işli olan bina, ilçe meclisinin 15 Ekim 2019'daki kararı ile 'belediye hizmet alanı' olarak değiştirildi. Bina ile ilgili imar planı değişikliği İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylandı. Bu karar üzerine, Çeşme Belediyesi ile bina üzerinde yarı yarıya ortaklığı bulunan şirket, yürütmenin durdurulması ve imar planının iptali istemiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Çeşme Belediyesi'ne dava açtı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI 

İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Çeşme Belediyesi mevcut belediye hizmet binasındaki otopark alanının yeterli olmaması nedeniyle bu kararın alındığını  dile getirdi. Dava devam ederken, mahkeme konu ile ilgili bilirkişi incelemesi talep etti. 26 Şubat 2021'de Çeşme'ye giden bilirkişiler, bina ile ilgili inceleme ve keşif yaptı. Mahkeme, bilirkişilere raporlarını hazırlamaları için 60 gün süre verdi. Bilirkişi heyetinin önümüzdeki günlerde raporlarını mahkemeye sunması bekleniyor.

'KAMU YARARI GÖZETİLMİYOR' 

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran'ın belediyenin otopark ihtiyacını daha basit ve ekonomik yollardan çözebileceğini savunan şirket ise mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde, "Mevcut belediye binasının neden yetersiz olduğu hiçbir şekilde açıklanmazken, mülkiyeti müvekkil şirkete ait olan plan konusu taşınmazın neden yeni belediye hizmet binası olarak seçildiği, mevcut binadan farklı olarak nasıl bir yapıya sahip olduğu yahut en azından bağlı bulunduğu toprağın mevcut belediye binasının bulunduğu topraktan ne gibi farklılıkları olduğu da ortaya konulmamıştır. Mevcut şekli ile müvekkil şirketin mülkiyetinde bulunan ilgili taşınmazın belediye hizmet binası olması ile hangi amacın gerçekleşeceği, bölgedeki mevcut belediye hizmet binasında yer almayan hangi eksikliğin bu işlemin tesisi ile giderileceği yahut anılan otopark sorununun somut veriler ışığında ele alınan ve gerekli olduğu belirlenen hangi amacı gerçekleştirmeyi hedeflediği meçhuldür. Birçok farklı taşınmaz varken münhasıran müvekkil şirkete ait taşınmazın belediye binası olarak seçilmiş olmasının kamu yararı kavramı ile bağdaşır herhangi bir tarafı yoktur" denildi. Öte yandan, dilekçede ayrıca, Çeşme Belediyesi tarafından binanın yarısına sahip özel şirkete ödenecek kamulaştırma bedelinin yanı sıra, söz konusu taşınmazda kiracı konumunda olan marketler zincirine de yüklü tazminat ödemek zorunda kalabileceği bunun da kamu yararı gözetmediğine vurgu yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.