Bu Dönemde Ev Satın Almak İçin 6 Sebep!

Bu Dönemde Ev Satın Almak İçin 6 Sebep!

Artan inşaat maliyetlerine rağmen yerinde sayan konut fiyatlarının yanı sıra devletin konut alıcısına sağladığı teşvik ve yeni düzenlemelerle ev almak isteyenlere en uygun şartlar oluşturuldu.

A+A-

Yükselen döviz kuru ve faizle birlikte konut yatırımları cazibesini bir miktar kaybetmiş gibi görünse de uzmanlar, konut almak için en uygun zamanda olduğumuzu söylüyor.

Özellikle oturmak için bir eve ihtiyacı olanların kaçırmaması gereken bir dönem içinde bulunuyoruz. Çünkü konut üreticileri, yükselen döviz kuru ve faize paralel olarak artan inşaat maliyetlerinin henüz konut fiyatlarına yansımadığını her fırsatta dile getiriyor.

Üstelik bitmiş konut stokunun geçmişte görülmediği kadar fazla olması da sektörde tam bir alıcı pazarı oluştururken ev almak isteyenlerin seçeneklerini artırıyor. Tüm bunlara ek olarak devletin konut sektörüne ve alıcısına sağladığı teşvik ve yeni düzenlemeler, 'Şimdi ev almanın tam zamanı' dedirtiyor. 

İşte bugünlerde ev almak için 6 neden...

1- FİYATLAR UYGUN

Artan konut maliyetlerinin, daralan konut pazarında henüz fiyatlara yansımamış olması, oturmak için bir ev almak isteyenler kadar yatırım için ev alacaklar için de büyük bir fırsat oluşturuyor.
Üstelik uygun fiyatla satılan evlerin çoğu tamamlanmış ve oturuma ya da kiralamaya hazır. Uzmanlar yeni projelerin artan maliyetler dolayısıyla bu kadar uygun fiyatlarla satışa sunulamayacağını, bugün ev alanların kısa süre içinde yüksek prim oranları elde edeceğini söylüyor.

2- TAPU HARCI İNDİRİMİNE DEVAM

Mayıs 2017'den bu yana ev ve işyerleri için uygulanan tapu harcı indirimi 31 Mart 2019'a uzatıldı. Buna göre, normalde binde 20 olarak alınan tapu harcı indirimle binde 15 olarak tahsil ediliyor. Gayrimenkul alım satımlarında satış bedeli üzerinden ödenmesi gereken tapu harcı, hem alıcıdan hem de satıcıdan alınıyor. 500 bin lira olan bir evde 10'an bin lira olan tapi harcı 7 bin 500 liraya düşüyor.

3- KDV İNDİRİMİNDEN YÜZDE 10 KAR

Konut sektörüne yönelik katma değer vergisi (KDV) indimi de 3 ay daha uzatıldı. Konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Yüzde 10 oranındaki bu indirimle 500 bin liralık bir evde alıcının karı 50 bin lira.

4- EMLAK KOMİSYON ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Geçen yıl hükümetin konut sektörünü canlandırmak için sağladığı teşviklerden biri de alım satım komisyonlarının yüzde 6'dan yüzde 4'e düşürülmesi oldu. Buna göre, eskiden satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 3, satıcı yüzde 3 komisyon öderken bu oran her iki taraf için de yüzde 2'ye indirildi. Böylece 500 bin liralık bir evin komisyonu 10 bin lira düştü.

5- KONUT HESABINA DEVLET KATKISI ARTTI

Konut hesabı uygulamasında devlet katkısı 25 bin liraya yükseldi. Konut hesabı açanlar, tasarruf ettikleri para oranında devlet katkısı alıyor. Uzun vadeli bir teşvik olan konut hesabını, konutu almadan en az 3 yıl önce açtırmak ve en az 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapmak gerekiyor.

6- 0.98'LİK KONUT KREDİ FAİZİ CAZİP

Kamu bankalarının başlattığı ve İş Bankası ile Kuveyt Türk'ün de destek verdiği kampanyaya göre, bu bankalarla çalışan üretici firmalardan ev alanlar için, 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 bin liraya kadar konut kredilerinde yüzde 0,98 faiz oranı uygulanıyor. Bankaların konut kredi faiz oranlarının yüzde 2'lerde seyrettiği bu günlerde 0,98 faiz oranıyla 10 yıllık vadede kredi alan konut alıcısının toplam karı 470 bin lirayı geçiyor.
Aylık taksitler ise yaklaşık 11 bin liradan 7 bin 100 lira seviyesine iniyor.

Yeni Asır

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.