Binasını Dönüştürmek İsteyenlere Yüzde 20 İmar Artışı

Binasını Dönüştürmek İsteyenlere Yüzde 20 İmar Artışı

Habertürk'te Teke Tek programına katılan Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum evini yenilemek için riskli bina tespiti yaptıranların mevcut imar haklarını yapılaşmaya engel bir durum yoksa yüzde 20 aşarak kotalayabildiklerini söyledi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Haber Türk TV’deki “Teke Tek” programında kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Program esnasında vatandaşlardan birinin imar artışı olmadığı için evini müteahhite veremedikleri şeklindeki soru ile ilgili konuşan bakan Kurum, "Riskli bina tespiti yapılsaydı tapuya şerh konulması lazımdı, o binada oturamazlar. Biz mevcut imar haklarını yüzde 20 aşarak kotalıyoruz. O bölgede yapılaşmaya engel bir durum yoksa destek sağlayabiliriz bakanlık olarak. İl müdürlüğüne gelir başvurur, bu artışı yapar mısınız derlerse yaparız. Ama ben kentsel dönüşüme gireyim, para ödemeyeyim doğru bir yaklaşım değil tabii ki... Biraz dairesi küçülebilir önemli olan sağlam binada oturmasıdır" dedi.

İzmir’de 109 bin bina 580 bin bağımsız bölümde sorun var

Türkiye’de 28 milyon konut bulunduğuna dikkat çeken Bakan Kurum şöyle konuştu: “Bu konutların 6.,7 milyonunda sorun var. 1.5 milyonunun ise acilen yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. İzmir depreminden sonra 109 bin bina ve 580 bin bağımsız bölümde sorun olduğunu gördük. Bunların yüzde 70’i 1990 öncesi yapılmış. Yüzde 30’u da 1990 ve 2000 arası inşa edilmiş. 2000 sonrası yapılan binalarda ise sorun yok. Bu da 2000 sonrası çıkarılan yönetmeliklerin işe yaradığını gösteriyor. Türkiye için kentsel dönüşüm hayati bir konudur. İzmir Depremi’nde 116 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hızlı kararlı binalarımızın dönüştürmemiz gerekiyor. Çok daha kararlı şekilde el birliğiyle birlikte. Deprem terörle mücadele kadar önemli.”

Dayanıksız binaları belediyelerin yıkım yetkisi var

Bayraklı’da yıkılan binalardan ilçe belediyesinin numune aldığını ve test yaptığını hatırlatan BAKAN Kurum, “İlçe belediyesi binaların beton dayanımının yetersiz olduğu ve demirlerde de korozyon olduğunu rapor etmiş. Vatandaşlara üniversitelerden rapor alıp bina dönüşümü sürecini başlatmayı tavsiye etmiş. Ancak Bakanlığa gönderilen bir rapor yok. Belediyelerin tespit ve yıkım yetkisi var. 3194 sayılı İmar Kanunu, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ve 6306 Sayılı Yasa belediyelere riskli yapıları yıkma yetkisi veriyor. Ayrıca biz 81 ilimize genelge gönderdik. Kentsel Dönüşüm Master Planı hazırlanması ve Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğimi bildirdik” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum