Beton ve Çimento Fiyatlarına Büyük Zam: 2 Haftada Yüzde 83 Arttı

Beton ve Çimento Fiyatlarına Büyük Zam: 2 Haftada Yüzde 83 Arttı

İzmir'de beton ve çimento fiyatlarına yüksek oranda zam yapıldı. Çimento fiyatları 2 haftada yüzde 83 artarken beton fiyatları yüzde 53 artış gösterdi.

A+A-

2018 yılındaki krizden dolayı maliyetleri 2 yılda yüzde 60'ın üzerinde artan müteahhitler bu kez de kaba inşaat malzemelerindeki zamlarla karşı karşıya kaldı. 

İzmir'de birkaç firmanın tekelinde olan beton ve çimentoya son 2 haftada ciddi oranda zam yapıldı.

2 hafta önce 12 TL'den satılan 1 torba çimento yüzde 83 zamlanarak 22 TL'ye çıktı.

Betonun metreküp fiyatı ise 2 haftada yüzde 56 artış gösterdi. Betonun metreküp fiyatı 160 TL'den 250 TL'ye yükseldi.

TEKELLEŞME MÜCADELE YILLARDIR SÜRÜYOR

İzmir'de faaliyet gösteren beton firmaları ile müteahhitler daha önce de zamlardan dolayı birçok kez karşı karşıya gelmişti. Tekellleşen beton firmaları 2-3 yılda bir anlaşarak yüksek zamlar yapıyor. Beton firmalarının tekeline karşı mücadele veren müteahhitler rekabet kuruluna başvurmuş ve beton firmalarının yüksek para cezaları almasını sağlamıştı.

Beton firmaları son olarak 2019 yılının şubat ayında çimento fiyatlarına yüzde 50 oranında zam yapmış ancak İzmir Ticaret Odası 67. inşaat komitesinin girişimleri sonucunda zam oranı yüzde 20'lere düşürülmüştü. 

HAMMADDE YERLİ, FİYATLAR İTHAL

Beton ve çimento üretimi tamamen yerli hammadde ile üretiliyor. Ancak firmalar dövizdeki artışı gerekçe gösterip maliyetlerin arttığını belirterek yüksek zamlar yapıyor. Beton ve çimento sektörü tamamen yerli hammadde ile üretim yaptığından dövizdeki artıştan en az etkilenen sektörlerin başında geliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum