Beton Sektöründe Tekelleşme Fiyatları Ne Kadar Artırıyor?

Beton Sektöründe Tekelleşme Fiyatları Ne Kadar Artırıyor?

Beton sektöründe kartelleşen firmaların şikayetleri artıyor. Müteahhitler, fiyatların 5 kat artmasından dolayı dert yanıyor. Piyasada tekel oluşturdukları ve paravan şirketler üzerinden sahte fatura gerekçesiyle iki firmaya 7 milyar lira ceza kesildi

A+A-

Beton sektöründe kartelleşen firmaların şikayetleri artıyor. Müteahhitler, fiyatların 5 kat artmasından dolayı dert yanıyor. Türkiye Gazetesi'nden Necmi Çiçekçi'nin haberine göre Demir-çelik sektöründeki fahiş fiyat artışları da bakanlığın radarına takıldı. Konut sektörü temsilcileri, verilen cezanın yerinde olduğunu ve denetimlerin diğer sektörler için de uygulanmasını talep etti. Konuyla ilgili bir müteahhit, “Dünyada demir çelik fiyatları 600 dolar iken, Türkiye’de 800 doları geçti. Maalesef sektördeki 2-3 tekel şirket, piyasayı ele geçirdi. Verilen ceza ve denetimler sonrası fiyatların normale dönmesini merak ile bekliyoruz” dedi. Beton ve hafriyat sektöründe de tekelleşme olduğunu ifade eden sektör oyuncuları, “Irak, Suudi Arabistan, Sırbistan, Libya, Cezayir gibi birçok ülkede betonun metreküp fiyatı 40-50 dolar civarında iken, bizim ülkemizde 100 dolar bandında seyrediyor. Sektörde tekelleşen birkaç firma, ortak fiyat belirlemek suretiyle ciddi vurgun yapıyor. Aynı şekilde hafriyat atığı döküm sahası bedeli geçen sene mart ayında 600 TL civarında iken şimdi 2.500 TL’ye yükseldi” dedi.

ev-yapimi-fiyatlari-ve-maliyeti.webp

KONUT MALİYETİ CİDDİ MANADA ARTTI

Sektör oyuncuları, fahiş fiyatların inşaata maliyet olarak yansıdığını belirterek, “Fahiş fiyatlar konut sektöründe can yakar oldu. Konut maliyeti ciddi anlamda arttı. Bu tekel firmalar, alacaklarını tahsil edemediğinde müteahhitlerin mallarına çökecek kadar alçaldılar. Devletin mutlak suretle diğer girdi alanlarındaki firmaları da denetlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Bu gelişmeler ışığında, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar, fahiş fiyatların ve tekelleşmenin önüne geçilmesi için devletin daha sıkı denetim ve düzenlemeler yapmasını bekliyor. Bu sayede hem konut fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi hem de sektörde adil rekabet ortamının sağlanması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.