Bergama Musacalı Barajı İnşaatının Yüzde 25'i Tamamlandı

Bergama Musacalı Barajı İnşaatının Yüzde 25'i Tamamlandı

İzmir Bergama'da inşaası devam eden Musacalı Barajı'nın nerdeyse yüzde 25'i tamamlanmak üzere. Proje bölge üreticisine yılda yaklaşık 17 milyon lira kazandıracak.

A+A-

2003 yılından itibaren ardı ardına hayata geçirilen sulama projeleriyle dikkat çeken İzmir Bergama bir baraja daha kavuşuyor. Son 16 yılda Çaltıkoru, Yortanlı, Çamavlu, Çamtepe, Karalar Barajları ile Yukarı Kırıklar ve Bayramcılar Göletlerini işletmeye alan DSİ Genel Müdürlüğü, kuzey İzmir’in yeni gözdesi olacak Musacalı Barajı’nın 5’te birini tamamladı.

 

Hava şartlarının müsaade ettiği ölçüde kış aylarında da devam eden inşaatta Sıyırma kazıları, dolusavak kazısı ile tünel giriş çıkış yapıları bitirildi. Batardo imalatı ise tamamlanmak üzere. % 23 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan projenin 2022 yılında hizmete alınması hedefleniyor

25 milyon m3 su tutacak

Musacalı Mahallesi yakınlarındaki Kocadere üzerine inşa edilen barajın gövdesi ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde projelendirildi. Gövde yüksekliği temelden 79 metre olacak baraj 25 milyon m3 su tutabilecek.

33 milyon liraya mal olacak

32 milyon 692 bin liraya ihale edilen Musacalı Barajı bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. 22 bin 950 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak baraj, Bergamalı çiftçilere 2019 rakamlarıyla yılda 16 milyon 459 bin lira ek katkı sağlayacak.

118 bin 890 dekar sulama

Son 16 yılda hizmete aldığı 5 baraj ve 2 Gölet ile Bergama’da 112 milyon 669 bin m3 su tutma kapasitesine ulaşan DSİ Genel Müdürlüğü 118 bin 890 dekar araziyi de can suyu sağlıyor. İnşa halindeki Kırcalar ve Musacalı Barajları tamamlandığında ise modern sulamaya açılan alan 144 bin 850 dekara yükselecek.

Modern sulama ile birlikte ilçede ürün çeşitliliği artacak; zeytin, domates sebze meyve gibi ürünlerde verim katlanacak. Tarlalardan iki ya da daha fazla hasat etme olanağına kavuşacak, çiftçi daha çok kazanacak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.