Bakanlıktan İzmir Büyükşehir'e İmar Yönetmeliği Uyarısı! Çalışmalar Durduruldu

Bakanlıktan İzmir Büyükşehir'e İmar Yönetmeliği Uyarısı! Çalışmalar Durduruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrasında çalışmalarını başlattığı mevcut yapılaşmış alanlarla ilgili yönetmelik değişikliğinde sona gelindi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğin kendi çalışmalarını aksatacağını belirterek durdurmasını istedi.

A+A-

İzmir’de 118 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından kenttin yapılaşmış alanlarında düzenleme yapma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi geniş çaplı bir yönetmelik hazırladı. Başkan Tunç Soyer’in de önerisiyle birçok alanda çalışma yapılarak meclisten geçirilmesi istendi. Bunun üzerine, odalar ve meslek kuruluşlarının da önerisiyle yapılacaklar masaya yatırıldı. Söz konusu çalışmalar ayrıca, belediyenin ilgili ihtisas komisyonlarının da gündemine geldi.

Egedesonsöz'de yer alan habere göre; Kent genelinde; taban alanı kat sayısı (taks) tanımlanmamış ayrık ve blok nizamlı imar adalarında maksimum taks:0.40 kullanılabilmesi, kat sıkıştırma, kooperatiflere ilave yüzde 10 teşvik imarı verilmesi, kottan kat kazanma, çatı katı ya da çekme katların tam kata çevrilmesi gibi konuların sorun olduğu tespit edildi. Ayrıca, komisyon ve uzman heyetin toplantılarının gündemlerine Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka belediyelerinin meclislerinden geçirdiği konular da gündeme alındı.

BAKANLIK ÇALIŞMALARIN DURDURULMASINI İSTEDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem alanları başta olmak üzere kent genelindeki sorunlara ilişkin yapılacak çalışmaların kendi işlerini sekteye uğratabileceğini belirtti. Bakanlık, rezerv konut alanları ve depremde yıkılan binaların bulunduğu alanlara ilişkin açıklanan son plan değişikliklerinin belediyenin yaptığı çalışmayla çakışabileceğini dile getirdi. Bakanlık, vatandaşların kafasının karışmaması ve uzlaşı çalışmalarının sekteye uğramaması için belediyenin çalışmaları durdurmasını istedi.

SOYER KARAR VERECEK

İmar ve Bayındırlık Komisyonu başta olmak üzere ihtisas komisyonlarında görüşülen daha sonra da meclisin gündemine getirilmesi düşünülen yönetmelik değişikliği Başkan Soyer’in talimatıyla durduruldu. Önümüzdeki günlerde bakanlık ile belediyenin yapacağı görüşmelerin ardından çalışmaların devam ettirileceği öğrenildi.

İŞTE SON EKLENEN MADDELER

Yapılan son değerlendirme ve alınan kararlar listesinde birçok çalışmaya yer verildi. Daha önce alınan ve ağırlığı zemin, jeolojik etütler ve bina sağlamlığına ilişkin kararlar listesine şunlar eklendi:

*Mevcut ruhsatlı yapının yapı ruhsatı ve eki projesinde ayrılan sığınak ve otopark alanları dışında bütün cepheleri tamamen gömülü ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla yapılacak otopark ve sığınak alanları, su deposu, enerji odası, kazan dairesi vb. güncel mevzuatta zorunlu koyulması gereken alanlar bu alana dahil edilmez. (Bayraklı Belediyesi)

* Taban Alanı Kat Sayısı (TAKS) ve Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) tanımlanmamış Ayrık, Ayrık İkiz ve Blok nizamlı ve %50’den fazlası (parsel sayısı ve/veya parsel alanı itibariyle) gabarisinde ve yapıldığı yıla bakılmaksızın TAKS kullanımı %40’ın üzerinde olacak şekilde ruhsatlı olarak teşekkül etmiş olan imar adalarındaki boş parsellerin yapılaşma taleplerinde, taban alanı ada bazında hazırlanan kitle etüdleri ile belirlenecek olan bahçe mesafelerine göre belirlenir. Ancak, hiçbir şekilde parsel alanının %60’ını aşamaz. Katlar alanı ise, bu şekilde belirlenen taban alanı kat sayısı ile imar planında belirlenen kat adedinin çarpılmasıyla hesaplanır. (Bornova Belediyesi)

* Yürürlükteki yönetmelik hükümleri çerçevesinde imar planına esas onaylı jeolojik ve jeoteknik raporu bulunan alanlarda yıkılıp yeniden yapılacak olan yapılara ait yeni yapı ruhsatı işlemleri bu hükümlerin onaylanmasına müteakip 5 yıl içerisinde sonuçlandırılır. Ancak İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüd Raporu bulunmayan alanlarda bu süre raporun ilgili kurumca onaylandığı tarihten itibaren başlar. (Bornova Belediyesi)

* Bu alanlarda hazırlanacak zemin ve temel etüt raporları kapsamında yapılması planlanan sondaj vb. arazi araştırmalarının, 09.03.2019 tarih ve 30709 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ uyarınca ilgili belediyesince kontrol mühendisi tarafından yerinde denetiminin yapılmasının sağlanması (Bornova Belediyesi), zemin ve temel etüt ekibinin ilgili mühendisleri ile yapıldığına dair tutanak altına alınması zorunludur. Bu tutanak düzenlenmeden ruhsata yönelik iş ve işlemler yürütülemez.(Bornova Belediyesi)

*Zemin Etüdü sonrası belirlenen Zemin İyileştirmesine ihtiyaç duyulan parsellerdeki projelerin uygulanması, İlgili Belediyelerce yerinde denetimi yapılır/yaptırılır.(İzmir Büyükşehir Belediyesi)

*Parsel maliklerinin tamamının muvafakatı ile ada bütününde uygulama yapılması talep edilmesi halinde, bölgenin yeniden düzenlenerek sağlıklaştırılması amacıyla yürürlükteki imar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı (yol, park, otopark vb.) alanlarının genişletilmesi ve ihtiyaca göre arttırılması kaydıyla; Gerekli değişiklikler yürürlükteki imar planlarına (1/5000 ölçekli nazım imar planı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı) işlenerek, onaylanmadan ve kadastral/imar parselinin imar planında belirlenen tüm kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarının (yol, yeşil alan, park, eğitim ve sağlık tesisi, ibadet alanı, sosyal ve kültürel tesisler, belediye hizmet alanı, pazar alanı, otopark vb.) zemin ve zemin üstü terkleri bedelsiz kamu eline geçmeden yapı ruhsatı alamaz.

*Ada bütününde yapılacak 3194 sayılı Kanunun 18. Madde İmar uygulamasında, plan üzerinde belirtilen yol, yeşil alan, donatı alanı vb. ortak kullanım alanları haricinde kalan konut ve ticaret alanlarında tek parsel olacak şekilde uygulama yapılması esastır. Konut ve ticaret adalarında minimum parsel ada ölçeğidir.

*Bir parselde birden fazla bina yapılabilir. Ancak binaların taban alanı toplamının parsel alanına oranı, ilgili ilçe belediyesince ada kitle etüdü doğrultusunda belirlenerek imar planlarına işlenecek TAKS oranını ve hiçbir şekilde parsel alanının %60’ını aşamaz. Binalar arasındaki mesafede yürürlükteki yönetmelik hükümleri geçerlidir.

* Toplam (yapı) inşaat alanı; parsellerdeki mevcut ruhsatlı yapıların, yapı ruhsatı ve eki mimari projesi üzerinden yürürlükteki İmar Yönetmeliğine göre hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı toplamlarını ve varsa boş parsellerin yürürlükteki imar planı doğrultusunda hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı toplamlarını aşamaz.

*Ancak mevcut ruhsatlı yapıların toplam (yapı) inşaat alanına, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince ilave olarak yapılması zorunlu olan korunumlu ya da korunumsuz normal merdiven dışındaki yangın merdiveni, korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ve yangın güvenlik holleri, Yürürlükteki İmar Yönetmeliği gereğince ilave olarak yapılması zorunlu olan asansörler, Mevcut ruhsatlı yapının yapı ruhsatı ve eki projesinde ayrılan otopark, sığınak ve su deposu alanları dışında binaların bodrum katlarında bütün cepheleri tamamen gömülü ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; ilave olarak yapılan otopark, sığınak ve su deposu alanları ile enerji odası bu alana dahil edilmez. Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda hesaplanan toplam (yapı) inşaat alanı, ilgili ilçe belediyesince imar planlarına işlenir.

*Kat adedi; mevcut yapıların toplam (yapı) inşaat alanı hesaplarından gelen haklarını kullanabilmeleri amacıyla, çevredeki mevcut teşekküller ve silüet dikkate alınarak hazırlanacak ada kitle etüdü doğrultusunda, ilgili ilçe belediyesince belirlenerek imar planlarına işlenir.

* Yeni yapılacak yapılarda “Yağmursuyu Toplama, Depolama ve Deşarj Sistemleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda “Yağmursuyu Hasat Sistemi” kurulana kadar, parselin yapılaşamayan kısımları toprağın geçirimliliğini sağlayan malzeme ile kaplanabilir. Bahçe ve bina çatı yüzeylerine düşen yağmur sularını toplanarak yağmursuyu altyapı sistemine ulaştırmak amacıyla yapı gruplarına entegre edilmiş gri su arıtma sistemlerinin geliştirilmesi ile yağmur hasadı, yağmur ve drenaj suyu depolanarak, çevre sulamasında kullanılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum