Aydın'da Kira Geliri Son Beş Yılda  Yüzde 155 Arttı

Aydın'da Kira Geliri Son Beş Yılda Yüzde 155 Arttı

2012 – 2016 yılları arasında kira gelirinin en çok arttığı illerin başında Aydın, konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında ise İstanbul var.

A+A-

Aydın, son beş yılda konut fiyatları artışı bakımından listenin sonlarında yer almasına rağmen kira geliri artışında yüzde 155 oranıyla listenin başında. Bu durum, ilin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. Geçici konaklama talebi yoğun. Bu da kiraları yukarı itiyor.

Son beş yılda İstanbul’da konut fiyatları ikiye katlanmış. Endekse göre artış yüzde 126.75! Bu oran İstanbul’u liste başı yapıyor. İstanbul, kira artışında da yüzde 98.9 ile en çok kira artışı gören iller listesinde ikinci sırada.

İstanbul, bu yıl listelerden düştü!

Ancak İstanbul’da bir 2016 vakası var. İstanbul (eylül verilerine göre) ilk kez bu yıl hem kira artışı, hem fiyat artışı bakımından “ilk 10” listesine giremedi.

Kahramanmaraş’ta mülteciler fiyatları zıplattı

Suriyeli mültecilerin yoğun ilgisi Gaziantep’i 2012 yılında hem kira geliri artışında hem de konut fiyatları artışında liste başı yaptı. Hatay da 2012’de ilk kez kira geliri artışında ilk 10 arasına girdi.

Kahramanmaraş, 2013 yılında konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin başında yer aldı. Son beş yıl listesinde de üçüncü sırasında. Beş yılda artış oranı yüzde 89.2. Yerel analizlere göre konut fiyatlarındaki tırmanışın en büyük nedeni mülteci yerleşiminin yarattığı talep!

Araplar Trabzon’u, havalimanı Ordu’yu listeye soktu

Arap yatırımcılar, alıcılar Yalova gibi Trabzon’da da fiyatları yükseltti. Trabzon bu yıl konut fiyatları en çok artan ilk 10 il listesine girdi.

Ordu’nun 2015’te hem fiyat hem de kira artışı bakımından ilk 10'a girdiği dikkat çekiyor. Bu il beş yıllık listelerde de yer alıyor. Beş yılda konut fiyatları yüzde 81, kiralar yüzde 84 artmış. Yorumlara göre bu artışta Ordu – Giresun arasına yapılan havalimanının etkisi var.

Eylül ayı raporu açıklandı

REIDIN Emlak Endeksleri eylül ayı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:

- Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise %2.29 oranı ile Bursa oldu.

- REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ise eylülde bir önceki aya göre %0.24 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3.79 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşmişti.

-Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.