Avrupalı Türkiye'de Konut Satarken Araplar Ev Almaya Devam Etti

Avrupalı Türkiye'de Konut Satarken Araplar Ev Almaya Devam Etti

2017 yılında yabancıya satılan gayrimenkul toplamı 4.6 milyar dolar iken vatandaşlık hakkı ve dövizin yükselmesine rağmen 2019 yılında 4.8 milyar dolar oldu. Avrupalı Türkiye'de konut satarken, Araplar ev almaya devam etti.

A+A-

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı olan Esfender Korkmaz, bugünkü yazısında 'Yabancıya konut satışı' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

2019 yılı ödemeler dengesinde 18.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluştu. Önceki yıllar bu açık daha yüksekti. 2019 yılı öncesinde, son yıllarda en yüksek açık 2013 yılında 80,6 milyar dolar, en düşük açık ise 2016 yılında 39,6 milyar dolar olmuştu.Türkiye de en doğru dış ticaret verilerini Merkez Bankası veriyor. Söz gelimi  dış ticaret açığını TÜİK ''Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, Dış Ticaret açığı 31 milyar 174 milyon dolar oldu'' diye açıklamıştı.2019 cari fazlası da 1.7 milyar dolar oldu.İlk defa cari fazla oluşmasına;

Üç çeyrek GSYH de gerilemeye paralel olarak ithalatta gerileme,(2019 sonuna doğru yeniden büyüme başladı ve aralık ayında cari açık arttı) ve turizm gelirlerindeki artış etkili oldu. İthalattaki gerileme aynı zamanda özel sektörün ithalat finansmanı için dış borçlanma ihtiyacını azalttı. 2019 yılında özel sektör 3,3 milyar dolar net dış borç geri ödedi.Gayrimenkul dışında, 0,7 milyar dolarlık yabancı yatırım sermayesi geldi. Bu sermaye girişi Türkiye de mevcut yabancı yatırımlarının sermaye artırmadığını ve faaliyetlerini yavaşlattığını gösteriyor. Aynı zamanda sıfırdan yeni yatırım yapılmadığını gösteriyor.(Aşağıdaki tablo )2019 yılında yabancıların gayrimenkul alımları arttı ve 4.8 milyar dolara yükseldi. Çünkü  2018 yılında Türkiye de en az 250.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen yabancı uyruklu gerçek kişiler için istisnai olarak Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi mümkün kılındı. Yani üç yıl sonra satabilir, ancak Türk vatandaşlığı devam eder. Bu kadar ucuza vatandaşlık, kriz riski olan ülkeler ancak veriyor. Türkiye de ekonomi kırılgan ve fakat siyasi bir sorun yaşanmazsa kriz riski düşüktür.

Önceleri Türkiye'den batılı ülkeler gayrimenkul alırdı. Türkiye de Akdeniz de, özellikle Fethiye dolayında çok sayıda İngiliz vardı. Sıkıyönetimle birlikte hepsi gayrimenkullerini satıp çıktı. Oysaki Avrupalıların Türkiye de gayrimenkul alması Türkiye için bedava Lobi demektir. Kaldı ki yabancıya vatandaşlık verilmesinin hiçbir etkisi olmadı. Zira 2018 öncesinde;  2017 yılında yabancıya satılan gayrimenkul toplamı 4.6 milyar dolar iken vatandaşlık hakkı verilmesine rağmen 2019 yılında 4.8 milyar dolar oldu. Yabancının gayrimenkul blançosu özeti; Avrupalı satıp çıktı yerine Araplar geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.