Artan İnşaat Maliyetleri Müteahhitleri Stok Yapmaya İtti!

Artan İnşaat Maliyetleri Müteahhitleri Stok Yapmaya İtti!

Son dönemlerde artan Döviz kuru, Pandemi döneminin olumsuz etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı, İnşaat maliyetlerinin artmasına neden oldu. Bu artışlardan olumsuz etkilenen müteahhitler çözümü stok yapmakta buldu.

A+A-

2020 senesinde patlak veren korona virüs salgını, ardından 2021 senesinde döviz kurundaki patlama ve son olarak ta 2022 yılında Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaş inşaat maliyet endeksi rakamlarında yükselişe neden olmuştu. Her dönem bir öncekinden daha büyük bir krize düşen inşaat sektörü gelen zamlarla iş yapamaz hale gelmişti. 

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi raporunda yer alan rakamlar yaşanan yükselişi bir kere daha gözler önüne sererken müteahhitler çareyi stok yapmakta buldu. Kamu müteahhitleri yaşanan fiyat yükselişleri nedeni ile teklif veremez hale gelirken zamlarla mücadele edemeyecek duruma gelen müteahhitler kiralık depo arayışına çıktı. 

KİRALIK DEPO BULAN MÜTEAHHİTLER STOK YAPMAYA BAŞLADI! 

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi verilerine göre Ocak ayında inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 79.91 ve aylık bazda ise yüzde 15,24 oranında artış gösterdi. Yaşanan yükseliş bina inşaat maliyet endeksinde ise bir önceki aya oranla yüzde 14,82 oranında artış yaşanmış, yıllık bazda ise 77,78 artış sektörde bomba etkisi yaratmıştı. 

İnşaat sektöründe müteahhitler yüksek depo fiyatlarına rağmen çareyi stok yapmakta aramaya başladı. İstanbul'da kiralık depo kalmadığı belirtilirken müteahhitlerin işe başlarken teklif verirken stok yapabilecekleri inşaat malzemelerini yükselecek endişesi ile satın alarak depolamayı tercih ettikleri belirtiliyor. Son dönemde yine Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaşın etkisi ile hem demir, hem de çimento fiyatlarında yaşanan yükselişler tepki çekmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.