Arsa Sahipleri İndirim Yapmıyor!

Arsa Sahipleri İndirim Yapmıyor!

İnşaatçıların en büyük maliyetinin arsa olduğunu belirten Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu arsa sahiplerinin fiyat ve kat karşılığı oranlarında indirim yapmadığını bunun da konut fiyatlarına doğrundan yansıdığını söyledi.

A+A-

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Piyasa Hattı programına konuk oldu. Özcan Tahincioğlu, konut sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve  faizlerdeki artışın konut satışlarını ve projelerini nasıl etkilediğini değerlendirdi.

Özcan Tahincioğlu, şu açıklamalarda bulundu: 

FAİZDEKİ ARTIŞA RAĞMEN KONUT SATIŞLARI ARTACAK

-Pandemi döneminde faizlerin düşürülmesiyle konut sektöründe durum pozitifti. İnşaat sektöründe 2. çeyrek nasıl geçti? 3. çeyreğe de benzer ivmeyle başlanabilecek mi?

2 hafta önce Merkez Bankası'nın politika faizinde yapmış olduğu 200 baz puanlık artış, sektörü direkt etkiliyor. Aslında pandemi sonrasında, Haziran ayında, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) başlattığı 'Hayallerini Erteleme Türkiye' kampanyası, ciddi anlamda sektöre ivme kazandırdı. TÜİK verilerine göre, geçen senenin Haziran ayına göre 2020 Haziran'da yaklaşık yüzde 210 civarı bir artış oldu. Ocak-Ağustos arası dönemde konut satışlarında yüzde 42.6 civarında artış yaşandı. Sadece Ağustos ayında bu artış yüzde 54 civarında. Son çeyreğinde bu şekilde geçeceği öngörülüyordu ama Merkez Bankası'nın faiz artırması bu anlamda sektörü etkiliyor. Buna rağmen geliştiriciler, kendileri faiz oranlarında süspansiyon yaparak veya faizsiz uzun dönemli ödeme planları sunarak bu gibi durumları atlatmaya çalışıyor. Biz yine de son çeyrekte de faiz artırımına rağmen, benzer satış artışlarını yaşayacağımızı düşünmekteyiz.

EN BÜYÜK MALİYET ARSA

- Mevcut maliyetler bakıldığında son 1 yılda sektörde ne kadarlık bir maliyet artışı yaşandı? 

Maliyetler artıyor. İnşaat firmalarının ham maddesi arsa. Arsalar satın alıyoruz veya kat karşılığı hasılat paylaşımlı projelere imza atıyoruz. Arsa sahipleri indirim yapmıyor, bu da yüskek maliyet olarak yansıyor. Demir, çimento, beton gibi hammaddelerin maliyetleri de arttı. Çimentoda son 8 ayda yüzde 30 civarında artış var. Konut fiyat endeksine bakıldığında ise son 12 ayda yüzde 19 civarında artış yaşandı. Her durumda konut fiyatlarının artışı maliyetlerin artışının çok gerisinde. Orta vadede zam gelecek anlamına geliyor. 

Konut almayı düşünenlere ve potansiyel yatırımcılara veya müşterilere önerim, bu dönemdeki kampanyalardan yararlanarak, hala fiyatlar nispeten düşükken ve kur artışının hemen yansımamış hali mevcutken aksiyona geçmeleridir. 

KONUT ÜRETİCİLERİ YENİ KAMPANYALAR BAŞLATIYOR

- Yılbaşından bugüne konut kredisi faizleri nasıl değişti?

Emlak Konut GYO'nun Hayallerini Erteleme Türkiye kampanyası kapsamında yüzde 64'ten başlayan faiz oranları vardı. Bu gerçekten düşük oranlardı. Özellikle son 2 haftadır, faiz artırımıyla da birlikte, aylık faizlerde artacak. Bu da yüzde 1'e yaklaşan faiz oranları demek. Bu tabi şu anda müşterilere cazip gelmiyor. Bu durumda da konut üreticileri yeni kampanyalar başlatıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.